NOS Nieuws

Wekdienst 26/2: Woonprotest in Amsterdam • Herdenking Surinaams-Hindoestaanse gemeenschap

Goedemorgen! In Amsterdam is er vanmiddag een woonprotest voor het recht op betaalbaar wonen, en de Surinaams-Hindoestaanse gemeenschap herdenkt dat de eerste Indiase contractarbeiders precies 150 jaar geleden naar Suriname kwamen.

Maar eerst het weer: veel zon vandaag, het blijft overal droog en het wordt een graad of 7, maar door de wind kan het kouder aanvoelen. Morgen verandert er weinig.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Op de Dam in Amsterdam wordt voor de tweede keer een woonprotest gehouden voor het recht op betaalbaar wonen. Daarna is er een zogeheten 'mars tegen leegstand'.
  • In de schouwburg van Leeuwarden herdenkt de Surinaams-Hindoestaanse gemeenschap dat precies 150 jaar geleden de Lalla Rookh, het eerste schip met Indiase contractarbeiders, aankwam in Suriname. Ze kwamen naar de Nederlandse kolonie om het werk van tot slaaf gemaakten over te nemen voor een minimale vergoeding. Hoewel ze betaald werden, waren de omstandigheden van de contractarbeiders nauwelijks beter.
  • In Nigeria, met ruim 214 miljoen inwoners het land met de grootste bevolking van Afrika, wordt net als gisteren gestemd voor de presidentsverkiezingen. Het zijn spannende verkiezingen, want mogelijk komt het tot een politieke verschuiving. De eerste verkiezingsdag verliep rommelig.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA is ervan overtuigd dat China overweegt wapens te leveren aan Rusland voor de oorlog tegen Oekraïne. Dat zegt CIA-directeur Bill Burns in een interview met de Amerikaanse tv-zender CBS News.

Hij benadrukte wel dat Peking nog geen definitief besluit heeft genomen. Door de informatie te delen wil de Amerikaanse regering de beslissing van China beïnvloeden, bevestigde Burns.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zei vorig weekend al dat China overweegt om wapens te leveren. Peking reageerde daar fel op en zei geen plannen te hebben voor wapenleveringen. China ziet zichzelf als neutrale partij in de oorlog.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Wereldwijd gingen mensen gisteren de straat op om Oekraïne te steunen. Van Brussel tot Buenos Aires en van Zuid-Korea tot Estland vertellen betogers wat hen drijft:

Wereldwijd de straat op om Oekraïne te steunen: 'Dit is een strijd van alle vrije mensen'

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl