De Sojoez-capsule vlak voor koppeling aan het ISS
NOS Nieuws

Russische capsule met succes gekoppeld aan ISS, vervangt lekkende Sojoez

De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos heeft met succes een vervangende Sojoez-capsule gekoppeld aan het internationaal ruimtestation ISS. Het ruimtevaartuig werd afgelopen donderdag gelanceerd en vervangt een andere capsule, die lek bleek te zijn.

De Sojoez moet de Amerikaan en twee Russen in het ISS in september terugbrengen naar de aarde. De drie zaten sinds december zonder fatsoenlijke capsule, toen bleek dat er in een aan het ISS gekoppeld ruimteschip een lek was. Daardoor lekte koelvloeistof weg.

Volgens de Russen en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA komt dat door de inslag van een heel kleine meteoriet. Iets dergelijks gebeurde ook bij een onbemand vrachtschip, eveneens van Russische makelij.

Het was de bedoeling dat het nu gekoppelde ruimtevaartuig pas in de lente naar het ISS zou gaan, met de nieuwe bemanning aan boord. Maar de Russen besloten begin dit jaar de Sojoez zonder astronauten te lanceren. Wel zijn er goederen meegegaan, zoals wetenschappelijke instrumenten, medische apparatuur en voedsel. Het ISS vloog op het moment van koppelen ruim 400 kilometer boven Mongolië.

Langer verblijf

De drie astronauten moeten door het lek veel langer in het ISS blijven dan oorspronkelijk gepland. Ze zouden eigenlijk volgende maand al terugkeren, maar de Russische ruimtevaartorganisatie zegt dat ze door het lek pas in september terug kunnen. De beschadigde Sojoez gaat volgende maand wel terug naar de aarde voor onderzoek.

Het ISS is een van de weinige plekken waar er nog wordt samengewerkt tussen Rusland en het Westen. Vorige week meldde Rusland dat het tot 2028 blijft deelnemen aan het ISS. Eerder dreigde Roskosmos nog uit het project te stappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl