NOS Nieuws

Wekdienst 25/2: Herdenking Februaristaking • Avond vol filmprijzen

Goedemorgen! Vandaag wordt in Amsterdam de Februaristaking herdacht. En in Den Bosch trapt de Partij voor de Dieren de campagne af.

Eerst het weer: De dag begint met hier en daar een bui. Vanmiddag is het grotendeels droog en in het noorden laat ook de zon zich zien. Het wordt vandaag 6 tot 8 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Bij De Dokwerker in Amsterdam wordt de Februaristaking van 1941 herdacht. Die staking was een verzetsactie tegen de nazi's, een openlijk protest tegen de Jodenvervolging. De bezetter sloeg hard terug: de stakingsleiders werden doodgeschoten en de Amsterdamse burgemeester De Vlugt werd vervangen door een aanhanger van het nieuwe regime.
  • In Den Bosch trapt de Partij voor de Dieren de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen af. Partijleider Esther Ouwehand houdt een speech met als thema "de kloof tussen stad en platteland".
  • Aan het slot van de 73e editie van het Berlin International Film Festival worden de Gouden Beer, de prijs voor de beste film, en de Zilveren Beren in andere filmcategorieën uitgereikt.
  • In de Eredivisie speelt nummer 3 AZ tegen Cambuur. Verder op het programma: Groningen-Excelsior, Heerenveen-RKC en NEC-Volendam. Je kunt alle duels vanavond volgen in ons liveblog.
  • En meer voor voetballiefhebbers: Real Madrid en Atlético Madrid spelen vanavond de stadsderby in het Bernabéu-stadion. Real is de nummer 2 van Spanje met 8 punten achterstand op koploper Barcelona. Memphis Depay staat met Atlético op de vierde plaats.

Wat heb je gemist?

In delen van de Verenigde Staten leidt zwaar winterweer voor miljoenen mensen tot overlast. Er zijn meldingen van stroomuitval, geannuleerde vluchten en afgesloten wegen. Ook zijn zeker drie mensen omgekomen als gevolg van het slechte weer.

De afgelopen dagen lag de temperatuur op veel plekken in het noorden van het land tot ver onder het vriespunt. In Californië wordt daarnaast gewaarschuwd voor overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van zware regenval. Dat is in dertig jaar tijd niet gebeurd.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Schaapherders in Drenthe draaien overuren sinds de komst van de wolf. Om hun kudde te beschermen, werken herders soms wel twintig uur per week extra.

Waar de schapen voorheen nog vrij op het veld konden slapen, worden ze nu in de nacht achter een raster geplaatst dat wolven weert. Dat kost herders zo'n anderhalf uur per dag.

Schaapherders Drenthe draaien overuren

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl