Een sneeuwschuiver aan het werk in de plaats Mount Baldy, Californië
NOS NieuwsAangepast

Ongebruikelijk winterweer leidt tot stroomuitval en veel overlast in delen VS

Zware regen- en sneeuwval leidt in delen van de Verenigde Staten tot veel overlast. Door dagen van winterse omstandigheden hebben een miljoen huizen en bedrijven afgelopen week te kampen gehad met stroomuitval, werden belangrijke wegen afgesloten en zijn honderden vluchten geannuleerd. Zeker drie mensen zijn omgekomen.

In de hele VS werden gisteren meer dan 460 vluchten gecanceld en hadden ruim 7400 vluchten vertraging, meldt de website FlightAware. Enkele belangrijke snelwegen zijn afgesloten omdat de rij-omstandigheden te gevaarlijk zijn.

Alleen al in de staat Michigan zaten gisteren zo'n 600.000 huishoudens zonder elektriciteit. Door het winterse weer waren elektriciteitskabels bedekt onder een dikke laag of ijs of door het gewicht naar beneden gekomen. De afgelopen dagen lag de temperatuur op veel plekken in de staat ver onder het vriespunt.

Er viel ook sneeuw bij de Hollywood Sign in Los Angeles:

Ongebruikelijk winterweer in grote delen van de Verenigde Staten

In Californië heeft de weerdienst een alarm afgegeven voor koud winterweer, met sneeuw, regen en overstromingen. Ook daar kampten tienduizenden mensen met stroomuitval.

"Dit is een gevaarlijke en levensbedreigende situatie", stond in een bericht dat naar smartphones werd gestuurd. "Reis niet tenzij u vlucht vanwege overstromingen."

In sommige gebieden kan volgens de weerdienst tot 230 millimeter regen vallen, en daarom wordt ook gewaarschuwd voor overstromingen en aardverschuivingen.

Unieke waarschuwing

Verder geldt er voor het eerst in zo'n dertig jaar tijd voor Los Angeles en omgeving een waarschuwing voor een sneeuwstorm. In San Francisco werd op 24 februari de laagste temperatuur in 132 jaar gemeten. Het werd 4 graden, iets kouder dan het record in 1891.

Voor vandaag wordt gerekend op zware regenval in veel delen van Californië. De weerdienst zegt dat een enorm lagedrukgebied vanuit de Noordpool het winterse weer veroorzaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl