NOS NieuwsAangepast

Britten verbieden Nederlandse film

De Britse filmkeuring heeft de film The Human Centipede II van de Nederlander Tom Six verboden. De film zou in Groot-Brittannië direct op dvd uitkomen, maar dat is nu strafbaar gesteld. De censors noemen de film in hun oordeel "seksueel gewelddadig en mogelijk obsceen".

"Het is complete censuur", meent Six. "Volwassen mensen moeten zelf kunnen beslissen of ze een film gaan zien of niet."

Toch is hij er stiekem ook wel blij mee. "Dit levert een enorme publiciteit op. Het is in het verleden elf keer voorgekomen dat een film helemaal werd verboden in Groot-Brittannië en daar zaten beroemde films tussen." Zo waren bijvoorbeeld The Texas Chain Saw Massacre en The Last House on the Left jarenlang niet te zien in Groot-Brittannië.

Cultfilm

De film is het vervolg op The Human Centipede uit 2010, waarvan het plot een leeswaarschuwing verdient voor mensen met een zwakke maag. In die film slaagt een gestoorde Duitse arts er in een menselijke duizendpoot te maken door zijn slachtoffers met mond en kont aan elkaar vast te naaien.

Velen vonden de film verwerpelijk, maar juist vanwege het buitensporige thema werd het werk ook een cultfilm en geparodieerd in bijvoorbeeld South Park. Ook won de film de hoofdprijs op het horrorfestival Screamfest in Hollywood.

"Als je wilt opvallen in het buitenland, moet je iets maken dat origineel is", concludeert de regisseur.

Walging

In deel twee wilde Six naar eigen zeggen nog verder gaan. "Deel één zal op My Little Pony lijken in vergelijking", beloofde hij. Dit keer gaat de film over een fan van de eerste film, wiens morbide fantasieën het concept van de duizendpoot nog grotesker uitwerken.

De Britse filmkeuring kon er niet om lachen. In het eindrapport is de walging van de leden niet te missen. "De eerste film was ongetwijfeld smakeloos en walgelijk, maar het was ook een conventionele horrorfilm. Het draaide om de vraag of de slachtoffers konden ontsnappen. In dit deel is de duizendpoot onderdeel van de perverse seksuele fantasie van de hoofdpersoon. De slachtoffers zijn nauwelijks iets anders dan objecten om aan te randen, vernederen en verminken."

Zo komt er onder meer een masturbatiescène in voor waarbij de hoofdpersoon schuurpapier gebruikt en een verkrachting met prikkeldraad. "Natuurlijk is het extreem," geeft Six toe, "maar als je de hele film ziet, snapt de kijker waarom het erin zit. Een goede horror moet reacties opleveren."

Knippen onmogelijk

Vorig jaar moest er nog ruim vier minuten worden gesneden uit de Servische horrorfilm A Serbian Film. Die productie, over een pornoacteur die een snuffilm maakt, moest onder meer pedoseksuele scènes schrappen. Maar zelfs die optie was niet beschikbaar voor de duizendpoot.

"We hebben coupures overwogen, maar aangezien de onacceptabele inhoud door de hele film loopt, was dat geen optie. Daarom wordt het hele werk geweigerd." Six zegt dat niet te hebben verwacht. "Ik wist dat de film heftig was, maar dat ze hem helemaal zouden bannen? Nee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl