NOS Sport

Onverslaanbare De Groot wint eerste rolstoeltoernooi voor vrouwen in Rotterdam

Bekijk de samenvatting van de rolstoelfinale tussen De Groot en Kamiji in Rotterdam

Ze heeft er hard voor moeten werken, maar Diede de Groot is de allereerste winnares van het rolstoeltennistoernooi voor vrouwen van het ABN Amro Open. Ze was met 3-6, 6-4, 6-2 te sterk voor de Japanse Yui Kamiji.

Bij de vijftigste editie van het ABN Amro Open in Rotterdam maakt het rolstoeltennis voor vrouwen voor het eerst deel uit van het programma. Sinds 2009 is er al wel een toernooi voor mannelijke rolstoelers.

Aan de eerste editie deden zeven vrouwen mee. Met de als eerste geplaatste De Groot en de mondiale nummer twee Kamiji kreeg het toernooi zijn verwachte finale.

'Fantastische sfeer'

"Echt supergaaf dat wij ons dit jaar hebben mogen aansluiten bij het toernooi", zei De Groot in haar dankwoord bij de prijsuitreiking. "Het was geweldig om de finale op centercourt te kunnen spelen."

Ze bedankte vervolgens het publiek in Ahoy. "Het was een fantastische sfeer om in te spelen. Tot volgend jaar!"

Diede de Groot wint ABN Amro Open: 'Echt heel erg bijzonder'

De Groot begon nog moeizaam aan de eindstrijd en kwam al snel twee breaks achter: 1-4. Ze kwam daarna beter in haar spel en brak één keer terug, maar moest de eerste set aan de Japanse laten.

Dat betere spel trok De Groot door in de tweede set, waarin ze ook profiteerde van enkele missers van Kamiji. Een snelle break bleek genoeg voor setwinst.

Pas in de derde set haalde De Groot echt haar topniveau. Ze kwam snel twee breaks voor en liet de Japanse kansloos.

Imposante zegereeks

In Rotterdam breidde De Groot haar imposante zegereeks verder uit. Het was haar 84ste zege op rij in het enkelspel. In februari 2021 verloor De Groot voor het laatst, van Kamiji in Melboure.

De 26-jarige De Groot won in haar carrière liefst zeventien grandslams, waaronder de laatste negen. Kamiji was de laatste andere vrouw die een grandslam won, door in 2020 Roland Garros op haar naam te schrijven.

Yui Kamiji in actie in Rotterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl