In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Zes jaar cel en tbs voor doodsteken vriendin in Noordwijk

Een 25-jarige man uit Noordwijk is veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodsteken van zijn vriendin. Volgens de rechtbank heeft de verdachte "onherstelbaar leed" veroorzaakt.

De 35-jarige Poolse vrouw werd in december 2020 doodgestoken in haar woning in Noordwijk. De verdachte vluchtte na de moord naar Frankrijk, maar werd daar enkele dagen later opgepakt.

Tijdens de inhoudelijk behandeling van de zaak, twee weken geleden, bekende Serge H. dat hij zijn vriendin om het leven had gebracht. Hij had ruzie met haar gehad over hun pasgeboren dochter. Het meisje was uit huis geplaatst omdat de jeugdbescherming zorgen had over het gewelddadige karakter van H., schrijft Omroep West.

Stoppen sloegen door

De verdachte vocht dat aan en wilde met zijn partner praten over de rechtszaak die daarover zou gaan. Omdat zijn vriendin daar geen zin in had sloegen bij H. naar eigen zeggen de stoppen door.

Eerst stak hij de vrouw met een mes terwijl ze op bed lag. Vervolgens liet hij haar naar de badkamer lopen en moest ze in het bad gaan liggen. Daarna pakte hij een ander mes waarmee hij haar weer stak. Hij sloeg daarna op de vlucht en werd dus later in Frankrijk aangehouden.

Geen voorbedachte rade

Het Openbaar Ministerie wilde dat H. veroordeeld zou worden voor moord, vooral omdat het pakken van een tweede mes duidde op een weloverwogen plan om de vrouw te doden.

Maar de rechtbank gaat daar niet in mee en vindt dat er te weinig bewijs is voor voorbedachte rade. "Volgens de verdachte is hij 'geflipt' en heeft hij niet nagedacht over de gevolgen van wat hij deed. De rechtbank heeft onvoldoende aanwijzingen dat dit anders is geweest", aldus de rechter. H. is daarom veroordeeld voor doodslag.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum hebben de verdachte onderzocht en concluderen dat hij lijdt aan schizofrenie. Hij was al jaren psychotisch, denken ze.

Volgens de deskundigen is de verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar, is er gevaar voor herhaling en moet hij worden behandeld. De rechtbank heeft het advies van de onderzoekers meegenomen en heeft H. daarom ook tbs met dwangverpleging opgelegd. "Het is niet verantwoord om hem onbehandeld te laten terugkeren in de maatschappij."

Geen contactverbod

De rechtbank rekent het de man aan dat hij na zijn daad geen hulp heeft gehaald voor zijn vriendin, maar is gevlucht. "Hij heeft een jonge vrouw van 35 op een gewelddadige en gruwelijke wijze het leven ontnomen, de moeder van zijn kind. Hij heeft pijn en verdriet veroorzaakt bij de familie en het meisje is voor altijd haar moeder kwijt."

Het OM vond dat H. ook een contactverbod met zijn kind moest krijgen tot het meisje achttien is, maar dat vindt de rechtbank niet nodig. "Omdat hij vastzit zal het contact zeer beperkt zijn en alleen onder toezicht. De voogd van het dochtertje kan dat regelen en bepalen of het in het belang van het kind is", luidt de uitspraak. Tot slot moet de verdachte de familie van de vrouw in totaal ongeveer 43.000 euro schadevergoeding betalen.

Advertentie via Ster.nl