NOS Nieuws

Wekdienst 15/2: landelijke actiedag Giro555 • Donny M. voor de rechter in Maastricht

Goedemorgen! Vandaag is de landelijke actiedag van de Samenwerkende Hulporganisaties voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. In Maastricht staat Donny M. (23) opnieuw voor de rechter. Hij heeft bekend dat hij de 9-jarige Gino heeft ontvoerd, misbruikt en gedood.

De dag begint met nevel of wat mist. Later schijnt de zon, maar neemt ook de sluierbewolking geleidelijk toe. Bij een zwakke tot matige zuidenwind wordt het 10 tot 14 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Op radio en tv wordt de hele dag aandacht besteed aan de Nationale Actiedag van Giro555 voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië.
  • Donny M. (23), de man die heeft bekend de 9-jarige Gino uit Limburg te hebben ontvoerd, misbruikt en gedood, verschijnt opnieuw voor de rechter in Maastricht. Het gaat om de derde niet-inhoudelijke zitting in de zaak tegen de man.
  • De FNV houdt vanaf 11.00 uur een manifestatie in Utrecht voor een betere cao voor gemeentepersoneel. Ook wordt in verschillende plaatsen gestaakt. Zo leggen medewerkers van stadsreiniging Rotterdam tot en met maandag het werk neer.
  • Schiphol maakt waarschijnlijk maatregelen bekend die tot en met de meivakantie te grote drukte op de luchthaven moeten tegengaan. Dinsdag kwam al naar buiten dat Schiphol opnieuw het aantal reizigers wil beperken om extreme drukte te voorkomen. Over dat voorstel werd toen nog overlegd met luchtvaartmaatschappijen en bagageafhandelaars.

Wat heb je gemist?

Vier Nederlanders zitten vast voor een plofkraak in Duitsland, vorige week. Enkele uren na de plofkraak werden zij bij de grens aangehouden, is nu bekendgemaakt.

De mannen van tussen de 21 en 24 jaar worden ervan verdacht dat zij een geldautomaat hebben opgeblazen in een winkelcentrum in Mülheim, tussen Duisburg en Essen. In hun auto werd contant geld gevonden, dat besmeurd was met een kleurstof.

Duitsland wordt geteisterd door plofkraken, veelal uitgevoerd door Nederlandse daders. Alleen al vorig jaar waren het er 496, ruim honderd meer dan het jaar ervoor.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De eerste groep van zo'n dertig Nederlandse artsen en verpleegkundigen is terug uit Turkije. Afgelopen vrijdag vertrokken ze naar het aardbevingsgebied om in ziekenhuizen te helpen met medische zorg. Met een dubbel gevoel zijn ze nu terug in Nederland.

Hulpverleners terug uit Turkije, 'was bijzonder om te doen'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl