Van der Burg: Marechaussee mag etniciteit geen rol meer laten spelen
Staatsecretaris Van der Burg zal de rechterlijke uitspraak over discriminatie bij controles op verblijfsstatus "onverkort" uitvoeren. Hij zei in de Tweede Kamer dat hij de Marechaussee opdracht zal geven om bij controles geen profielen meer te gebruiken waar etniciteit of ras een rol spelen.
Het hof in Den Haag bepaalde vanochtend dat de Marechaussee bij de MTV-controles (Mobiel Toezicht Veiligheid) mensen niet langer mag selecteren op basis van hun huidskleur. Volgens de rechters heeft de Marechaussee zich bij de controles schuldig gemaakt aan discriminatie.
Denk-Kamerlid Van Baarle riep Van der Burg op te erkennen dat er sprake was van racisme en dat de controles "zo fout waren als een deur en niet hadden mogen gebeuren".
Nog niet duidelijk of kabinet in cassatie gaat
De staatssecretaris onderstreepte in zijn antwoord dat de rechter tot vandaag niet vond dat de controles fout waren, maar dat de hogere rechter er anders over denkt. Hij wilde geen kwalificatie geven aan het eerdere controlebeleid, maar benadrukte dat ook het kabinet tegen discriminatie en racisme is. "Daar zijn we het over eens.''
Van der Burg weet nog niet of het kabinet zich bij de uitspraak van het hof neerlegt of in cassatie gaat. Hij gaat daarover nog overleggen en denkt volgende week de knoop te kunnen doorhakken.
De staatssecretaris benadrukte wel dat in het algemeen het kabinet en anderen alle rechtsmiddelen moeten kunnen inzetten en dat de drie lagen (rechtbank, gerechtshof en Hoge Raad) kunnen helpen om precedenten te scheppen. Maar hij heeft "echt nog geen idee" of hij in dit geval in cassatie gaat.
Moreel appèl
Verschillende partijen, waaronder regeringspartij D66, riepen hem in de Kamer op niet verder te procederen en dus niet naar de Hoge Raad te stappen. D66-Kamerlid Belhaj sprak van een historische uitspraak en deed een "moreel appèl" op de staatssecretaris om niet verder te procederen.
Van der Burg beloofde SP-Kamerlid Leijten dat hij zal bekijken of er naast de Marechaussee andere onderdelen van de overheid zijn die vergelijkbare profielen gebruiken.
'Jarenlange strijd'
Mpanzu Bamenga, die in 2018 door de marechaussee uit de rij op Eindhoven Airport werd gepikt en de zaak mede aanspande, zegt dat hij heel blij is met de uitspraak. "Het was aan jarenlange strijd, maar het hof spreekt nu eindelijk uit wat wij al wisten: dat ik er als mens mag zijn en niet beoordeeld mag worden op mijn huidskleur. Die zegt niets over of iemand crimineel is of niet. Het is een overwinning voor mijzelf, voor mijn kinderen en eigenlijk voor iedereen in Nederland."