Het Progress-vrachtschip waarvan de koeling lekt
NOS Nieuws

Weer een lek bij een Russisch ruimtevaartuig aan het ISS

Voor de tweede keer in twee maanden kampt een Russisch ruimteschip met een lekkend koelsysteem. Ditmaal gaat het om een onbemand vrachtschip dat aan het ISS is gekoppeld.

Volgens NASA en de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos vormt het lek geen gevaar voor de astronauten aan boord.

In een eerste verklaring van Roskosmos over het probleem was niet direct duidelijk wat er precies lekte, maar het hoofd van het bemenste ruimtevaartprogramma van Rusland zei later dat het om een lek in het koelsysteem gaat. Na de ontdekking is het luik tussen het Progress-vrachtschip en de rest van het ruimtestation gesloten. Daardoor heeft het euvel geen gevolgen voor de temperatuur aan boord van het ISS.

Roskosmos heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het probleem. NASA meldt dat specialisten uit de VS hun Russische collega's assisteren.

Oplopende temperatuur

In december was er een soortgelijk incident, toen ging het om het koelsysteem van een Sojoez-ruimteschip. De Sojoez lijkt sterk op de Progress, maar is in tegenstelling tot die laatste bedoeld voor het vervoer van ruimtevaarders naar het ISS en weer terug.

Het lekkende koelsysteem van de Sojoez in december

Door de lekkende koeling liep de temperatuur in de Sojoez gevaarlijk hoog op. Volgens de Russische ruimtevaartautoriteiten is het lek veroorzaakt door de inslag van een micrometeoriet in een radiator aan de buitenkant van het ruimtevaartuig.

De Sojoez wordt niet meer veilig genoeg geacht om de Russische kosmonauten Sergej Prokopjev en Dmitri Petelin, en NASA-astronaut Frank Rubio terug naar de aarde te brengen.

Reddingsboot

Op 20 februari wordt een nieuwe, lege Sojoez gelanceerd die de drie terug naar huis moet brengen, maar dat gebeurt nog niet meteen. Ze moeten nog enkele maanden wachten op hun aflossing, die eigenlijk had moeten komen met de Sojoez die nu als reddingsboot wordt gebruikt. Daardoor wordt hun missie opgerekt tot bijna een jaar.

Het vrachtschip dat nu ook koelvloeistof lekt, veroorzaakt geen logistieke problemen. De Progress was uitgeladen en zoals gebruikelijk weer volgestopt met afval, voordat het luik dichtging. Op 18 februari zal de vrachtcapsule afkoppelen van het ISS en verbranden in de atmosfeer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl