Manchester United's Marcus Rashford (midden) in actie tegen Crystal Palace's Joel Ward (rechts)

United wint met tien man en loopt in op koploper Arsenal, dat verliest bij Everton

Manchester United is in de Premier League met een zwaarbevochten 2-1 overwinning op Crystal Palace drie punten ingelopen op koploper Arsenal, dat verrassend met 1-0 verloor bij Everton.

Het laatste kwartier moest het United van coach Erik ten Hag, dat met 2-0 voorstond, verder met tien man, na een rode kaart voor Carlos Casemiro.

City kan zondag inlopen

Het puntenverlies van Arsenal geeft nummer twee Manchester City de kans om morgen tegen Tottenham Hotspur het verschil terug te brengen tot twee punten. Nummer drie United staat acht punten achter. Over twee weken staat de topper tussen Arsenal en City op het programma.

Nummer vier Newcastle United profiteerde thuis niet van Arsenals zeperd. West Ham United hield de ploeg van Sven Botman eenvoudig op 1-1.

Met onder andere Wout Weghorst in de basis kwam United op Old Trafford in de eerste helft op 1-0. Will Hughes maakte hands in het penaltygebied en dus ging de bal op de stip. Bruno Fernandes tikte 'm strak binnen.

In de 60ste minuut werd Weghorst gewisseld voor Marcus Rashford. Die stond nog geen minuut in de punt van de aanval, kreeg de bal voor en tikte 'm binnen met een simpele voetbeweging. Sneu toeval voor Weghorst, die een prima partij speelde.

Bij de keel grijpen

In de 70ste minuut kreeg Casemiro rood, na een video-analyse van de VAR, die zag hoe de United-speler bij een groepsopstootje buiten de lijnen Hughes bij de keel greep.

United moest met een man minder verder en Crystal Palace maakte daar meteen gebruik van. Jeffrey Schlupp scoorde een mooie gelijkmaker vanaf zes meter met de buitenkant van zijn linkervoet: 2-1.

Ten Hag hergroepeerde z'n team, dat uiteindelijk de goal dichthield en deze beladen wedstrijd alsnog met winst afsloot.

Arsenal verliest van laag geplaatst Everton

In de jacht op de veertiende landstitel verspeelde Arsenal dure punten. De koploper ging in Liverpool verrassend met 1-0 onderuit bij Everton. Het was pas de tweede nederlaag dit seizoen voor Arsenal, dat begin september onderuit ging bij United.

Vreugde bij de spelers van Everton

De nieuwe hoofdtrainer Sean Dyche (hij volgde de ontslagen Frank Lampard op) had de ontevreden aanhang van Everton passie en werklust beloofd. En zijn team werkte zich inderdaad een slag in de rondte en gaf Arsenal geen tijd.

Het tegenvallende Arsenal ontworstelde zich na rust iets aan de druk, maar incasseerde na een uur wel een doelpunt. Aanvoerder Martin Odegaard liet zich bij een corner gemakkelijk wegzetten door James Tarkowski en die kopte raak.

Teleurstelling bij Mikel Arteta, trainer van Arsenal

De voorsprong was verdiend, nadat Dominic Calvert-Lewin (twee keer) en Abdoulaye Doucouré in de eerste helft al dicht bij succes waren geweest.

Het moegestreden Everton had het zwaar in de slotfase, maar de 1-1 viel niet meer voor Arsenal.