NOS NieuwsAangepast

Inflatie zakt snel door prijsplafond energie, voeding wel steeds duurder

Het inflatiepeil blijft hoog, maar loopt wel snel terug. In januari kwam de inflatie uit op 7,6 procent, blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een maand eerder was de inflatie nog 9,6 procent.

Sinds februari 2022 is de inflatie niet zo laag geweest. De afname komt vooral doordat energieprijzen sinds oktober aan het dalen zijn. In oktober was de inflatie nog meer dan 14 procent. Daar komt het prijsplafond op energie nog bovenop, dat op 1 januari is ingegaan.

Boodschappen doen in de supermarkt wordt wel steeds duurder. In januari liepen de prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak op met 14,5 procent, tegenover 14 procent een maand eerder.

De prijsstijging van 7,6 procent in januari komt boven op de gestegen prijzen van vorig jaar januari. Toen was de inflatie al opgelopen naar ruim 6 procent.

Economen verwachten dat de inflatie dit jaar verder terugzakt, maar nog altijd relatief hoog blijft. Het Centraal Planbureau verwacht voor dit jaar een inflatie van 3,5 procent.

Ook in de eurozone neemt de inflatie af. In januari werden producten en diensten 8,5 procent duurder, tegenover 9,2 procent een maand eerder.

Wat is inflatie en hoe werkt het? Bekijk de onderstaande uitleg:

Wat betekent het inflatiecijfer precies, en kunnen we er iets aan doen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl