Susan Krumins
NOS Sport

Olympisch atlete Krumins wordt talentcoach: 'Volgende generatie naar de top helpen'

Susan Krumins treedt op 1 februari als talentcoach toe tot de technische staf van de Atletiekunie. De tweevoudig medaillewinnaar op EK's gaat bondscoach Tomasz Lewandowski ondersteunen op de middellange en lange afstand.

De 36-jarige Krumins heeft een carrière van twaalf jaar achter de rug als atlete. Ze nam deel aan de Spelen van Rio en Tokio en was vijf keer actief op een WK. Op de EK van 2014 in Zürich pakte ze brons op de 5.000 meter. Vier jaar later volgde zilver op de 10 kilometer op de EK van Berlijn.

Krumins liep in 2021 op de Olympische Spelen van Tokio nog de finale op de 10.000 meter, waarin ze wegens een blessure moest opgeven.

"Ik ga de ervaringen die ik in mijn professionele carrière heb opgedaan, gebruiken om de volgende generatie atleten naar de top te helpen", legt Krumins uit. "Deze rol is voor mij een perfecte kans om me verder te ontwikkelen als coach, precies op het punt in mijn carrière waarop ik mijn horizon wil verbreden."

Susan Krumins

Ze zegt ernaar uit te kijken samen met de bondscoach "de middellange en lange afstand in Nederland structureel naar een hoger niveau te brengen".

Ambitie op midden- en lange afstand

Vincent Kortbeek, technisch directeur van de Atletiekunie, zegt nog wat meer over die ambitie. "Wij hebben in Nederland de ambitie om op de midden- en lange afstand structureel aansluiting te gaan krijgen met de top in Europa en de wereld."

"Daarvoor zullen we een structuur neer moeten leggen waarbinnen de atleten zich verder moeten gaan ontwikkelen", gaat Kortbeek verder. "Met de komst van Susan werken we weer een stapje verder aan die structuur."

Krumins heeft volgens Kortbeek "in veel verschillende keukens" mee kunnen kijken tijdens haar carrière. "In verschillende landen en culturen heeft ze diverse stijlen van coaching ervaren en heeft ze ook haar eigen coachambities al opgepakt. Gezamenlijk gaan we dit verder uitbouwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl