een eerdere actie van Extinction Rebellion
NOS Nieuws

Deel Kamer is het oneens met arrestatie klimaatactivisten

Een deel van de Tweede Kamer is kritisch over de arrestatie van leden van Extinction Rebellion. Gisteren hield de politie zes klimaatactivisten van die beweging aan op verdenking van opruiing. De zes hadden opgeroepen om morgen naar een klimaatbetoging te gaan en mee te doen aan een blokkade van de Utrechtsebaan in Den Haag.

Volgens het Openbaar Ministerie zal dat een gevaarlijke en ontwrichtende blokkade zijn. De zes werden gisterochtend opgepakt en aan het eind van de middag vrijgelaten, maar ze kregen een gebiedsverbod voor de Utrechtsebaan.

'Ongelijke behandeling'

Niet alleen linkse oppositiepartijen zetten vraagtekens bij de arrestaties, maar ook regeringspartij D66 heeft kritiek. Volgens Kamerlid Dekker van die partij zijn mensen gearresteerd nog voordat ze iets hebben gedaan. Ze vindt dat schokkend: "We leven in een democratisch land waar je overal mag demonstreren, zelfs onaangekondigd, dus ze hebben wat mij betreft niks fout gedaan", zei ze in het NOS Radio 1 Journaal

Volgens fractievoorzitter Teunissen van de Partij voor de Dieren lijkt er sprake te zijn van ongelijke behandeling van boeren en klimaatactivisten: "Het kan niet zo zijn dat er aan de ene kant een demonstratie is waarbij trekkers de weg overgaan die worden gefaciliteerd door de politie en dat aan de andere kant vreedzame demonstranten worden opgepakt nog voordat ze een weg hebben geblokkeerd. Het demonstratierecht staat op het spel."

GroenLinks stelde gisteren Kamervragen over de kwestie. Volgens de Kamerleden Ellemeet en Kröger staat "preventief aanhouden" op gespannen voet met de vrijheid van demonstratie. GroenLinks vindt de handelwijze van de politie intimiderend.

VVD krijgt de kriebels van kritiek

Andere partijen steunen juist de aanpak van OM en politie. Kamerlid Michon van regeringspartij VVD zei op de radio dat ze iedereen een demonstratie gunt. Maar ze benadrukte dat de oproep van de klimaatactivisten zich richtte op het bezetten van de openbare weg. "Er is sprake van opruiing en dat is een strafbaar feit. Ik vind het heel goed dat het OM daartegen optreedt."

Van kritiek dat het OM anders zou optreden tegen klimaatactivisten dan tegen boeren krijgt ze "de kriebels". Michon: "Iedereen die de wet overtreedt, komt de politie en het Openbaar Ministerie tegen. Dat heeft er niets mee te maken of je als boer demonstreert of voor het klimaat."

Rutte wil niet in beslissing OM treden

Premier Rutte wilde er op zijn wekelijkse persconferentie niet veel over zeggen: "Dit is een beslissing van het OM en daar wil ik niet in treden. In de scheiding der machten kies ik ervoor om daar geen commentaar op te geven."

Hij voegde eraan toe dat mensen moeten kunnen demonstreren, met inachtneming van de regels die daarvoor gelden. "Of hier sprake is van het overtreden van die regels, is niet aan mij om te beoordelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl