Toename van orgaandonoren in 2022, naar hoogste aantal ooit
Het aantal mensen dat bij overlijden organen heeft afgestaan, is vorig jaar gestegen tot 285. Volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is dat het hoogste aantal in een jaar ooit. De cijfers zijn daarmee terug op het niveau van voor de coronacrisis. Innovaties zorgden er ook voor dat meer organen per donor geschikt konden worden gemaakt voor transplantatie. Zo werden organen beter bewaard en getest op bruikbaarheid.
"285 orgaandonaties klinkt weinig, maar het is het hoogste aantal ooit" licht directeur Bernadette Haase van het NTS toe. Er is een kans van 1 op 200 dat iemand na overlijden orgaandonor kan worden. Dan is er ook nog rekening gehouden met de toestemming die wordt gegeven door nabestaanden.
Het grootste deel van de orgaandonaties komt door natuurlijk overlijden van donoren, gevolgd door mensen de overleden na een ongeluk.
Bij de start van de pandemie in 2020 was nog een flinke daling te zien van het aantal orgaandonaties- en transplantaties.
In totaal werden vorig jaar 1402 orgaantransplantaties uitgevoerd, van zowel levende als overleden donoren. Dat zijn er 162 meer dan in het jaar ervoor. Daardoor zijn de wachtlijsten in veel categorieën ook korter geworden. De wachttijd voor een niertransplantatie is wel gestegen, volgens de NTS door de hoge instroom van nieuwe patiënten. Op 31 december 2022 stonden in Nederland 1247 mensen op de wachtlijst voor een nieuw orgaan, vijftig minder dan het jaar ervoor.
Haase is blij met de nieuwe cijfers. "We hebben grote waardering voor de keuze van donoren en nabestaanden om te doneren. Daardoor kunnen zoveel levensreddende transplantaties gedaan worden. Het is mooi om te zien dat we door innovaties steeds beter in staat zijn om de kwaliteit van te transplanteren organen te verbeteren."
Of de stijging van het aantal donaties het gevolg is van de nieuwe donorwet, is volgens de stichting nog niet met zekerheid te zeggen. Sinds 1 juli 2020 is die wet gewijzigd, waardoor iedereen vanaf 18 jaar oud automatisch donor wordt, tenzij expliciet de keuze wordt gemaakt om geen donor te willen zijn.
De wet wordt eind dit jaar door het ministerie van Volksgezondheid geëvalueerd.
Johan kreeg een nieuwe nier van een wildvreemde na een oproep in de krant: