Sietse Bosgra (87) overleden, activist tegen kolonialisme en apartheid
Politiek activist Sietse Bosgra is op 87-jarige leeftijd overleden. De geboren Groninger werd vooral bekend door zijn strijd tegen kolonialisme en apartheid.
Bosgra studeerde natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam en raakte als student betrokken bij verzet tegen het kolonialisme. Hij werd lid van de Pacifistisch-Socialistische Partij (PSP) en organiseerde acties rond dekolonisatie-conflicten in Algerije en Vietnam.
Bosgra was begin jaren 60 een van de oprichters van het Angola Comité, dat streed tegen de koloniale overheersing van Portugal in Angola. Na de Angolese onafhankelijkheid in 1974 werd het comité in 1976 omgedoopt tot Komitee Zuidelijk Afrika (KZA), dat de aandacht richtte op het apartheidsregime in Zuid-Afrika.
'Doordrammen met argumenten'
De laatste 25 jaar hield Bosgra zich vooral bezig met conflicten in het Midden-Oosten. Hij vroeg aandacht voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. Ook was hij een van de aanvoerders van het verzet tegen de Nederlandse politiemissie in Kunduz in Afghanistan, die van start ging in 2011 en een paar jaar duurde.
Bosgra stond bekend als een invloedrijk activist die niet zomaar opgaf. Een van zijn medewerkers typeerde zijn stijl ooit in NRC Handelsblad als "doordrammen met argumenten".
Toch kreeg Bosgra ook kritiek. Zo nam hij volgens sommigen onvoldoende stelling tegen geweld en martelingen door de Namibische vrijheidsbeweging Swapo en de Mozambikaanse vrijheidsbeweging Frelimo.
In een interview in de Volkskrant uit 1996 werd Bosgra gevraagd of hij "zijn mond soms te lang heeft gehouden, te veel met de mantel der liefde heeft bedekt". Bosgra reageerde dat het na de onafhankelijkheid van Mozambique inderdaad was "misgegaan met dat land". Maar of die "chaos" te vermijden was geweest, of niet, wist hij niet. "Ik ben bang dat ik met dat dilemma het graf in zal gaan."