Jelle Brandt Corstius bij de rechtbank van Amsterdam, december 2022
NOS NieuwsAangepast

Jelle Brandt Corstius niet veroordeeld na aanklacht Gijs van Dam wegens smaad

Volgens de rechtbank in Amsterdam heeft schrijver Jelle Brandt Corstius zich niet schuldig gemaakt aan smaad in een opiniestuk over seksueel misbruik. Die uitspraak werd gedaan in een zaak die was aangezwengeld door tv-producent Gijs van Dam. Het Openbaar Ministerie had een voorwaardelijke werkstraf van zestig uur geëist tegen de schrijver en journalist.

De zaak kwam op gang door een ingezonden brief in Trouw in 2017. Daarin stelde Brandt Corstius dat hij in het begin van zijn carrière slachtoffer was geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens opnames voor een tv-programma, waar hij stagiair was. Brandt Corstius noemde geen namen en gaf geen details. De rechtbank bepaalde vandaag dat hij zich in het artikel niet schuldig maakte aan smaad.

De zaak had daarnaast betrekking op publieke uitspraken van de schrijver. Het ging onder meer om een interview met Brandt Corstius in de Volkskrant en om een persbericht dat hij liet uitgaan.

Die uitspraken, waarin Brandt Corstius onder meer inging op de beweegredenen achter zijn ingezonden brief, waren volgens de rechtbank wel smadelijk, maar vielen ook onder de vrijheid van meningsuiting. De journalist kreeg daarom geen straf opgelegd. Zelf was hij niet bij de uitspraak aanwezig, wat de rechtbank jammer noemde.

Wederzijdse aanklachten

In de ingezonden brief in Trouw zei Brandt Corstius met zijn onthulling een bijdrage te willen leveren aan het maatschappelijke debat over MeToo. Ook schreef hij dat hij misbruik van mannen "uit de taboesfeer" wilde halen. De publicatie leidde direct tot speculatie over de mogelijke dader.

TV-producent Van Dam nam daarop op televisie de vlucht naar voren. Hij zei in het tv-programma Pauw dat de beschuldigingen over hem gingen, maar sprak van een "gelogen verhaal". Volgens de producent was er sprake geweest van dronken seks met wederzijdse toestemming en niet van misbruik. Van Dam deed aangifte van smaad en laster. Ook Brandt Corstius deed aangifte, maar dan van seksueel misbruik.

In 2018 bepaalde het OM dat beide mannen niet vervolgd zouden worden, maar Van Dam ging tegen dat besluit in beroep. Hij startte een artikel 12-procedure waarmee vervolging alsnog kan worden afgedwongen. Het gerechtshof bepaalde dat het OM Brandt Corstius toch moest vervolgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl