Het wielerseizoen begint: op welke Nederlandse 'nieuwkomers' moeten we letten?
Kijk niet gek op als Sjoerd Bax of Tim van Dijke deze week opeens de headlines siert. En hoe mooi zou het zijn als Milan Vader zijn lange revalidatie bekroont met een zege? Het kan zomaar.
Het nieuwe wielerseizoen begint deze week in Australië. En dus ontwaakt ook de WorldTour uit zijn winterslaap. Dit jaar staan er 42 Nederlandse mannen onder contract bij de 18 verschillende ploegen op het hoogste niveau.
Samen met NOS-commentator en oud-renner Stef Clement stellen we zes wat minder bekende namen voor die wel eens zouden kunnen verrassen. Te beginnen met de meest opvallende naam. Met de Andries Noppert of, zo u wil, de Wout Weghorst van het wielergilde.
Sjoerd Bax (27 jaar, UAE-Emirates)
Al 27 lentes jong. Kwam ooit uit voor de opleidingsploeg van Rabobank, maar toen hij daar in 2016 vertrok, stonden er welgeteld nul profploegen voor hem in de rij. Er was slechts een plekje in het amateurcircuit weggelegd voor de geboren Gorinchemmer.
In 2021 kwam daar door een reeks goede resultaten verandering in. Zo werd de coureur tweede bij het NK op de VAM-berg en werd hij vervolgens opgevist door Alpecin-Fenix, dat tot vorig jaar op het tweede niveau uitkwam.
Nog geen jaar en weer enkele verrassende uitslagen later kwam er plots een telefoontje van een van de beste ploegen van het peloton: UAE van tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogacar.
"En hij mag daar in de Vlaamse klassiekers nu gewoon zijn eigen gang gaan", stelt NOS-commentator Stef Clement verbaasd vast. "Hij krijgt een rol als kopman, naast Matteo Trentin. Het heeft iets weg van een sprookje."
"Dat hij eind september in de Coppa Agostini de afzwaaiende Alejandro Valverde van een laatste zege afhield, speelde natuurlijk mee bij die transfer. Erg benieuwd wat hij kan bij UAE. Misschien verrast hij Down Under al, wie weet."
Casper van Uden (21 jaar, DSM)
Van Uden had wellicht gehoopt op een wat meer anonieme entree in het WorldTour-peloton. Na zijn vierde plaats in de Scheldeprijs van vorig jaar, die hij toen nog reed als belofte, kon die hoop al de prullenbak in.
Clement: "En toen werd hij onlangs door de ploegleiding van DSM ook nog aangekondigd als wellicht wel de verrassing van het komende jaar. Ze verwachten veel van hem. Hij staat nu al hoger in de pikorde dan Alberto Dainese, de Italiaan die toch een Giro-etappe won vorig jaar."
"Hij lijkt een beetje op de Nederlandse versie van Tom Boonen, de Belg die begon als pure spinter maar uitgroeide tot klassiekerspecialist. Hij is niet bang om te koersen; dat liet hij in die Scheldeprijs zien vorig jaar. Zijn eerste grote test is in maart in Parijs-Nice. Dat gaat al een goede indicatie zijn of de voorspelling van Iwan Spekenbrink klopt."
Bram Welten (25 jaar, Groupama-FDJ)
Over sprinters gesproken. Hij is geen nieuwe naam voor de wielervolgers, bepaald niet. Maar het wordt wel een spannend jaar voor de 25-jarige Tilburger. Want ijs en weder dienende gaat het aangetrouwde neefje van Jean-Paul van Poppel de Tour de France rijden. Zijn eerste grote ronde.
Clement: "En hij gaat die rijden als de eerste sprintaantrekker voor Arnaud Démare nog wel. Die Fransman is met Guarnieri en Sinkeldam twee van zijn vaste knechten kwijtgeraakt en formeerde afgelopen winter een nieuwe trein. Welten, die dat werk vorig jaar deed voor Nacer Bouhanni bij Arkea, zou met Miles Scotson worden klaargestoomd om Démare aan ritzeges te helpen."
"Hij is zelf ook best snel, was ooit met Jakobsen dé sprintbelofte van Nederland, maar hij omschrijft zichzelf meer als een krachtspurter die wat topsnelheid tekort komt. Wat dat betreft lijkt hij op zijn neef Danny van Poppel, die als leadout-man van Sam Bennett naar de Tour zal gaan. En dan hebben we ook nog Ramon Sinkeldam bij Alpecin, die voor Jasper Philipsen gaat rijden dit jaar."
Tim en Mick van Dijke (22 jaar, Jumbo-Visma)
We blijven bij de snelle mannen. De 22-jarige tweeling begint bij Jumbo-Visma aan een tweede seizoen bij de profs. Wat kunnen ze dit jaar laten zien na een leerjaar?
"Tim had een turbulent 2022. Kampte met een knieblessure vroeg in het jaar, maar toonde zijn talent met een sprintzege in de Roemeense Sibiu Tour. Hij is ambitieus en is inmiddels toegetreden tot het trainingsgroepje van kampioenenmaker Marc Lamberts, de coach die ook Primoz Roglic en Wout van Aert onder zijn hoede heeft."
Clement: "Tim lijkt een allround renner die over een aardig eindschot beschikt. Mogelijk wordt hij ingezet voor de sprinttrein van Olav Kooij. Eerst mag hij voor zijn eigen kans gaan in de Tour Down Under deze week."
Broer Mick zou ook voor diezelfde sprinttrein in aanmerking kunnen komen. "Hij heeft een goede tijdrit en liet al de nodige toptiennoteringen optekenen tussen de profs. Hij gaat ook een stapje extra maken op trainingsgebied. Ben benieuwd naar zijn progressie."
Milan Vader (26 jaar, Jumbo-Visma)
Vorig jaar maakte Milan Vader al de overstap van het mountainbiken naar de weg en hij liet meteen knappe resultaten zien in de Ronde van Valencia. Maar in de Ronde van het Baskenland ging het vreselijk mis.
Bekijk hieronder een reportage met Milan Vader van 22 mei 2022:
Clement: "Na zijn crash in het Baskenland duurde het vorig jaar lang voordat hij terug de weg op mocht. De voormalige mtb'er wordt door Jumbo-Visma voorzichtig gebracht, maar met alle vertrouwen dat het potentieel dat hem door het performance team werd toebedeeld, volledig benut kan worden."
"Hij moest vorig jaar wennen aan het peloton, maar als hij dat proces afgerond heeft, is het een man voor de heuvels en het middengebergte die een eindschot in de benen heeft. Een type Tom Jelte Slagter dus. En waar vierde Slagter zijn grootste succes? Juist, Down Under."