Politiedemonstratie van een drugshond in actie
NOS NieuwsAangepast

België kondigt strengere aanpak cocaïnehandel via haven Antwerpen aan

De Belgische regering wil de drugshandel via de haven van Antwerpen strenger aanpakken. Premier De Croo wil de controle van containers aanscherpen en een havenkorps oprichten. "We hebben meer mensen nodig op het terrein. Mensen die kunnen patrouilleren, arresteren en ondervragen", zei hij op de Vlaamse tv-zender VTM. Ook moeten de boetes fors omhoog.

De controles moeten worden opgeschroefd om het verdienmodel "compleet onaantrekkelijk" te maken, zegt De Croo. "Er is geen aanbod als er geen vraag is. Ik denk dat we de gebruikers van harddrugs moeten confronteren met de gevolgen van hun daden. Men zegt vaak daar hangt bloed aan en tot nu toe zei men: dat is bloed in Latijns-Amerika, vandaag is dat ook bloed hier."

De Croo doelt op de dood van de 11-jarige Firdaous. Het meisje kwam maandag om het leven toen het huis waar ze woonde in Merksem, in het noorden van Antwerpen, werd beschoten. Ze werd geraakt door een kogel. Haar vader en twee zusjes raakten gewond. De schietpartij is volgens Belgische media te linken aan het criminele milieu. Broers van de moeder van het meisje zouden bekenden zijn in het drugsmilieu.

Nieuwe aanpak

Vorig jaar werd begonnen met een nieuwe aanpak. Iemand die wordt betrapt met harddrugs krijgt een boete van 75 tot 150 euro. Op festivals werden zo'n 6000 boetes opgelegd. Dat bedrag moet worden verhoogd naar ongeveer 1000 euro, zegt de regering, ervan uitgaande dat iemand die 50 euro voor een gram cocaïne kan betalen een boete op de koop toe neemt.

De hoeveelheden onderschepte cocaine in de havens van Rotterdam en Antwerpen

"Die boetes kunnen we gebruiken om bijvoorbeeld meer mensen in de haven in te zetten, om te patrouilleren, om de problemen aan te pakken", zegt De Croo. De oprichting van een havenkorps om meer politie te kunnen inzetten op het uitgestrekte haventerrein in Antwerpen is volgens De Croo beter dan inschakelen van het leger. "Politieagenten kunnen mensen arresteren en ondervragen. Dat kan defensie niet."

Minister Van Quickenborne van Justitie wil dat de controles worden uitgebreid van muziekfestivals naar het hele land. Daarnaast wil hij mensen die de boete niet betalen een "bevel tot betalen" opleggen, wat in België ook bij verkeersboetes gebruikelijk is, in plaats van naar de rechter te gaan. "En als je niet betaalt, innen we het via je belasting."

Extra douaniers

De regering noemt het toenemende cocaïnegebruik ook een probleem van de volksgezondheid. "We hebben behandelingskamers, we hebben er nu tien. In plaats van mensen in de gevangenis te zetten, laten we ze verplicht ontwennen, dat is een veel efficiënter systeem", zegt de premier.

De regering heeft onlangs geld uitgetrokken voor 108 extra douaniers, boven op de 700 die er nu in de haven zijn. Ook komen er vijf extra scanners. Zo kunnen 300.000 tot 400.000 containers per jaar worden gecontroleerd. "Dat is tien keer zoveel als nu, en ongeveer het totaal van het aantal containers uit Zuid-Amerika, die het meest verdacht zijn", zegt minister Van Quickenborne.

NOS op 3 maakte eerder deze explainer over hoe Antwerpen op weg is de coke-hoofdstad van Europa te worden:

De (andere) coke-hoofdstad van Europa

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl