Derde zege op rij ADO onder Advocaat, markante Telstar-voorzitter vertrekt

ADO Den Haag heeft onder Dick Advocaat de weg omhoog gevonden in 2023 en is gestegen naar de vijftiende plaats in de eerste divisie.

Nog zonder de nog niet speelgerechtigde aanwinst Joey Sleegers won ADO vrijdagavond door een late goal van Tyrese Asante in eigen huis met 2-1 van MVV Maastricht, de nummer drie van de competitie.

Vorige week boekte ADO bij FC Dordrecht (0-1) de eerste zege onder coach Advocaat en afgelopen dinsdag volgde een tweede zege tegen Kozakken Boys in de KNVB-beker (1-3). Met vertrouwen ging ADO daarom het duel met MVV tegemoet.

Vroege voorsprong

ADO kwam al in de tiende minuut op voorsprong via Thomas Verheydt. De oud-MVV-spits opende de score na een combinatie met Malik Sellouki. Via Jordy Wehrmann, Joël Zwarts en Xander Severina kreeg de thuisploeg meerdere kansen, maar doelman Romain Matthys hield MVV op de been.

Op slag van rust kreeg MVV een strafschop. Ruben van Bommel passeerde Asante en werd door de ADO-verdediger licht geraakt. Koen Kostons schoot de buitenkans binnen.

Ruben van Bommel en Guillem Rodríguez

Na rust kwam MVV beter voor de dag en schoot de Maastrichtse uitblinker Van Bommel hard op de paal. Van Bommel is de 18-jarige zoon van Mark van Bommel. Hij scoorde dit seizoen al zes keer, waarvan vier in de voorgaande vijf duels. Zijn broer, de 20-jarige Thomas van Bommel, bleef op de bank.

In het Haagse slotkwartiertje vond ADO nieuwe energie en domineerde de ploeg van Advocaat. Verheydt kopte nog naast, maar Tyrese Asante kopte een minuut voor tijd van dichtbij raak. Dat betekende niet alleen de derde opeenvolgende overwinning voor ADO, maar ook een goede start van de derde periode.

Markante Telstar-voorzitter kondigt afscheid aan

Ook Telstar begon, ondanks een rode kaart voor keeper Ronald Koeman (ook de zoon van) na een aanslag op de doorgebroken Nick Koster, met een zege aan de derde periode. In Velsen werd het 1-0 tegen Jong AZ door een goal van Glynor Plet in de zevende minuut.

Na de wedstrijd maakte algemeen directeur en bestuursvoorzitter Pieter de Waard bekend per 1 juli van dit jaar te stoppen. De Waard trad aan in oktober 2006 en was de langstzittende voorzitter in het betaalde voetbal.

In 2019 stelde de markante persoonlijkheid zich kandidaat voor het voorzitterschap van de KNVB. Hij verloor de verkiezing van Just Spee. "Jammer, maar I'll be back", zei De Waard toen.

Pieter De Waard na verloren verkiezing: 'Jammer, maar I'll be back'

Bij Roda JC Kerkrade-TOP Oss (1-1) werd een rode kaart uitgedeeld aan Lorenzo Piqué (TOP) en De Graafschap-Jong Ajax werd na rood voor Ajacieden Kristian Hlynsson en Neal Viereck 3-0 voor de Doetinchemmers. De Brabantse derby tussen Helmond Sport en NAC Breda eindigde in 2-2.

Zondag wordt de topper in de eerste divisie tussen koploper Heracles Almelo en nummer twee PEC Zwolle gespeeld. Nummer vijf Almere City FC ontvangt dan Willem II en nummer vier FC Eindhoven speelt maandag thuis tegen FC Den Bosch.