Segers geeft toelichting
NOS NieuwsAangepast

Segers doet bij vertrek oproep aan politiek: 'Blijf elkaar zoeken'

Vertrekkend ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers maakt zich zorgen over het gebrek aan samenwerking in de politiek. Hij noemde de beslissing van zijn partij om toch deel te nemen aan een kabinet onder leiding van VVD-leider Rutte "een keuze voor samenwerking", terwijl de ChristenUnie eerst eigenlijk niet wilde.

"Wij wilden niet de laatste blokkade zijn. Ik zag dat dat wel dreigde te gebeuren. Daarom hebben wij toen na vele maanden de stap gezet", zei Segers vanochtend in een toelichting op zijn vertrek uit de politiek.

Volgens Segers was het onverantwoordelijk geweest om in die situatie nee te zeggen. Hij voegde eraan toe dat het in de politiek niet altijd populair is om met anderen samen te werken. Maar hij hoopt dat het vermogen om "elkaar te zoeken" intact blijft, ondanks de verschillen die er zijn. "En dat is echt breder dan alleen de coalitie."

Pittig jaar

Segers maakte vanochtend vroeg bekend dat hij opstapt. Hij noemde zijn opvolgster Mirjam Bikker een fantastische collega in wie hij heel veel vertrouwen heeft. "Die gaat de kar trekken en voor mij houdt het hier op. Het is mooi geweest." Volgens Segers is dit een goed moment. Hij vindt politiek "een gulzig vak".

Hij lichtte zijn vertrek ook toe voor de camera:

Gert-Jan Segers: 'Het zit erop'

Op de vraag of het klimaat van instabiliteit en onverdraagzaamheid van de laatste tijd ook heeft bijgedragen aan zijn vertrek, zei Segers dat het een pittig jaar is geweest en dat dit hem wel heeft geholpen om toe te groeien naar zijn besluit. "Maar ik heb het met hart en ziel gedaan en het is niet zo dat ik nu met de tong op mijn schoenen naar buiten loop."

'Leiderschap is tijdelijk'

In de toelichting zei hij ook dat hij al voor de verkiezingen had besloten dat dit zijn laatste termijn als Kamerlid zou zijn. Afgelopen oktober hakte hij de knoop door dat hij in januari zou stoppen.

Gevraagd naar het waarom van dit moment, benadrukte hij dat leiderschap tijdelijk is en een keer ophoudt en dat de nieuwe leider de tijd en de ruimte moet krijgen om het leiderschap waar te maken. Hij wees erop dat hij zelf in 2015 ook tussentijds is aangetreden als fractievoorzitter. Hij volgde toen Arie Slob op.

Segers denkt niet dat zijn vertrek invloed heeft op de stabiliteit van de coalitie. "Dat staat of valt niet met mijn vertrek. Mirjam Bikker is een zeer kundig opvolger. Dus dat is in goede handen."

'Anker in de coalitie'

Segers is ruim tien jaar lid van de Tweede Kamer geweest, waarvan zeven jaar als fractievoorzitter. Hij heeft zich vaak kritisch uitgelaten over de omgangsvormen in de politiek. Voordat hij in de Kamer kwam, was hij onder meer zendingswerker in Egypte en directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie. Hij geldt als kenner van de islamitische wereld.

Veel politici spreken lovende woorden over Segers na de aankondiging van zijn vertrek. Premier Rutte zei hij dat hij "in shock" was toen Segers hem gisteren vertelde dat hij weggaat.

Rutte omschrijft Segers als solide en een anker in de coalitie. Rutte: "Als er ruzies ontstaan, is hij in staat om de partijen weer bij elkaar te brengen en de lange termijn in de gaten te houden". De premier vindt dat Segers "indrukwekkend leiderschap" heeft getoond door mee te doen aan de coalitie.

ChristenUnie-vicepremier Schouten vindt dat Segers een dappere keuze heeft gemaakt. "Ik ga hem ongelooflijk missen", zei ze. Ook zij onderstreepte dat Segers voor de coalitie heeft gekozen en dat het uiteindelijk een taak van politici is om te besturen. Verder sprak Schouten het vertrouwen uit in Bikker als opvolger van Segers.

Nieuwsuur sprak met Gert-Jan Segers over zijn carrière en zijn vertrek:

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers verlaat de politiek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl