Een fabrieksmedewerker in Zuid-Frankrijk (foto van 4 januari 2023)
NOS NieuwsAangepast

Franse regering wil pensioenleeftijd naar 64 jaar, acties op komst

De Franse regering komt met een wetsvoorstel om de pensioenleeftijd te verhogen van 62 naar 64 jaar, heeft de Franse premier Borne vandaag bekendgemaakt in een persconferentie. De vakbonden hebben acties aangekondigd tegen de plannen.

De verhoging moet geleidelijk plaatsvinden. Vanaf september gaat de pensioenleeftijd volgens het voorstel met drie maanden per jaar omhoog. In 2030 is dan de uiteindelijke pensioenleeftijd van 64 jaar bereikt.

Ook moeten de Fransen straks langer premie betalen om aanspraak te kunnen maken op een volledig pensioen. Die termijn gaat stapsgewijs naar 43 jaar. Daarnaast gaat volgens het wetsvoorstel het minimumpensioen verdwijnen en er komen allerlei regelingen voor speciale beroepsgroepen.

Omstreden

De plannen voor de hervorming van het pensioenstelsel zijn omstreden. Volgens de regering van president Macron zijn de veranderingen nodig om te voorkomen dat er de komende jaren grote tekorten ontstaan op de arbeidsmarkt.

"We moeten de realiteit onder ogen zien en oplossingen vinden om ons sociale stelsel te behouden", zei premier Borne. Ze benadrukte dat de buurlanden van Frankrijk de pensioenleeftijd de afgelopen jaren al hebben verhoogd.

De Franse premier Borne op de persconferentie over de hervormingen

Vanwege de lage pensioenleeftijd spendeert Frankrijk nu meer aan pensioenkosten dan de meeste andere westerse landen. De verhoging naar 64 jaar zou de overheid de komende zeven jaar ruim 17 miljard euro opleveren.

'Archaïsch, oneerlijk en wreed'

Het is nog de vraag of de regering de plannen door de Franse Tweede Kamer krijgt: de coalitie heeft geen absolute meerderheid in de Assemblée Nationale.

Aanvankelijk was Macron van plan de pensioenleeftijd naar 65 te verhogen. Met de aanpassing naar 64 hoopt de regering de steun van Les Républicains te krijgen. Naar verwachting zal de conservatieve oppositiepartij het voorstel steunen, maar helemaal zeker is dat niet.

Andere oppositiepartijen zijn fel tegen de hervormingen. Die zijn "archaïsch, oneerlijk en wreed", tweette Mathilde Panot van de linkse partij La France insoumise.

Krachtige mobilisatie

Daarnaast bereiden de vakbonden acties voor tegen de pensioenplannen. Vanavond kondigden ze stakingen en demonstraties aan op 19 januari. Volgens de bonden gaat het pas om de eerste stap en worden er samen met studentenorganisaties nog meer acties gepland.

De eerste actiedag moet het begin zijn van een "krachtige mobilisatie voor pensioenen op de lange termijn", schrijven de vakbonden in een gezamenlijke verklaring.

"Het pensioensysteem is niet in gevaar. Niets rechtvaardigt zo'n wrede hervorming", zei Laurent Berger, voorzitter van de gematigde vakbond CFDT na afloop van een bijeenkomst met de vakbonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl