Onverslaanbaar Go Ahead Eagles begint nieuwe jaar met zege bij Fortuna

Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard - Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles is 2023 begonnen met een 2-0 zege bij Fortuna Sittard. Het was pas de tweede keer dat de ploeg uit Deventer in de eredivisie wist te winnen bij de Limburgers. De enige andere keer was in 1984.

Door de zege is Go Ahead, dat de eerste vijf wedstrijden in de eredivisie verloor, nu tien duels op rij ongeslagen. Begin september verloor de ploeg van René Hake voor het laatst, thuis tegen Feyenoord (3-4). Fortuna wist voor de derde keer op rij thuis niet tot scoren te komen.

Bas Kuipers viert zijn treffer voor Go Ahead

Waar Go Ahead in de eerste helft tegen Fortuna de eindstand al op het bord had gebracht en na rust vooral moest verdedigen, had iets meer geluk aan Limburgse zijde de wedstrijd een heel ander beeld kunnen geven.

Burak Yilmaz kreeg namelijk na tien minuten spelen een vrije kopkans vlak voor het doel. De Turkse spits zag tot zijn afgrijzen dat Go Ahead-keeper Jeffrey de Lange een uitstekende reflex in huis heeft, want de sluitpost tikte de bal net naast.

Een flinke domper voor Fortuna en vooral voor Yilmaz, die in zijn eerste vijf wedstrijden voor de Limburgers vier keer trefzeker was, maar al sinds 2 september wacht op zijn vijfde doelpunt.

Go Ahead scoort wel

Tien minuten later was het aan de andere kant wel raak. De eerste echte kans voor de bezoekers kwam tot stand via een fraaie dribbel van Willum Willumsson.

De IJslander bezorgde de bal bij Bobby Adekanye die op zijn beurt Bas Kuipers bediende. De Eagles-aanvoerder hoefde de bal alleen nog maar in het lege doel te schieten (0-1).

Kansjes waren er daarna over en weer, maar de grootste werd Go Ahead in de schoot geworpen. De jarige Ivo Pinto probeerde spits Paul Gladon in te spelen, maar deed dat onnauwkeurig.

Enric Llansana pikte de bal op en gaf een perfecte dieptepass op Adekanye. De spits kon alleen op keeper Ivor Pandur af en wipte de bal over de Kroaat heen voor de 0-2.

Na rust probeerde Fortuna nog wel aan te dringen, maar een echte wedstrijd werd het niet meer. Go Ahead wist de wedstrijd soepeltjes uit te spelen en neemt daardoor drie punten afstand van de Limburgers.

Klein smetje op de feestvreugde was wel het uitvallen van Kuipers. Na een op het oog onschuldig duel met Iñigo Córdoba moest de aanvoerder per brancard van het veld. De verdediger is voor onderzoek naar het ziekenhuis gegaan, vertelde Go Ahead Eagles-trainer René Hake na afloop.

"Afwachten, dat leek niet goed", aldus Hake. "Volgens mij had hij wat aan zijn arm, maar wat precies dat weet ik niet."

'Bas Kuipers is voor onderzoek naar het ziekenhuis', meldt Go Ahead-trainer Hake

Go Ahead heeft nu 18 punten, Fortuna blijft staan op 15. Daarmee zijn ze terug te vinden op de negende en de twaalfde plaats.