Periodekampioen PEC nadert koploper Heracles, eerste zege Advocaat met ADO

PEC Zwolle heeft zich in de eerste divisie met een zwaarbevochten zege (3-2) op Almere City tot winnaar van de tweede periode gekroond.

Heracles Almelo, koploper in de reguliere competitie, kwam op bezoek bij Jong AZ niet verder dan een gelijkspel. Daarmee staan de Heraclieden na de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft nog maar drie punten voor op PEC.

Dick Advocaat won zijn eerste wedstrijd als trainer van ADO Den Haag, dat met 1-0 te sterk was voor FC Dordrecht. De eerste twee wedstrijden hadden Advocaat maar één punt opgeleverd.

PEC Zwolle was tegen Almere City de betere in de openingsfase, maar kwam na een klein halfuur toch op achterstand. Pascu ontsnapte aan de Zwolse aandacht na een knappe steekbal van Jeredy Hilterman en schoot koeltjes raak (0-1).

Nog geen vijf minuten later stelde PEC orde op zaken, middenvelder Thomas van den Belt passeerde keeper Nordin Bakker van afstand (1-1).

In de tweede helft leek er voor PEC weinig aan de hand, zeker na een rode kaart voor Almere City-speler Jorrit Smeets. Maar nog geen minuut later knalde Hilterman de bezoekers uit het niets naar een tweede voorsprong (1-2).

PEC ging daarna onmiddellijk vol in het offensief. Het leverde aanvankelijk niks op, tot Davy van den Berg de 2-2 binnen schoot.

Daarna volgde een koortsachtige jacht van PEC op de winnende goal. Almere City hield lang stand, maar moest vijf minuten voor tijd toch capituleren. De Griek Apostolos Vellios kopte uit een slecht verwerkte corner raak en redde de avond voor PEC (3-2).

Heracles leek op bezoek bij Jong AZ via Rigino Cicilia in de blessuretijd tot de bevrijdende treffer te komen (0-1), maar in de 95ste minuut kwamen de Alkmaarders via Wouter Goes toch nog langszij (1-1).

Eerste driepunter Advocaat

Dick Advocaat kwam voor zijn jeugdliefde ADO Den Haag maar weer eens uit zijn trainerspensioen, maar had het voor de winterstop zwaar. Met ADO verloor hij zijn eerste duel van Almere City en speelde zijn tweede wedstrijd gelijk tegen TOP Oss.

Op bezoek bij FC Dordrecht, ook een laagvlieger in het huidige eerstedivisieseizoen, was het dan eindelijk raak. Een vroege rode kaart voor Jari Schuurman hielp de Hagenezen in het zadel.

Advocaat en doelpuntenmaker Bilate tijdens FC Dordrecht - ADO Den Haag

Kort voor rust kreeg ADO ook nog een strafschop, toen Malik Sellouki in de zestienmeter onderuit werd gehaald. Spits Mario Bilate, spelend op de plek van de niet helemaal fitte Thomas Verheydt, schoot raak vanaf de stip (0-1).

Daarna kwam ADO niet meer in de problemen. De ploeg klimt door de winst naar de vijftiende plek op de ranglijst.

Willem II en NAC winnen

In het kielzog van Heracles en PEC Zwolle wist MVV niet te winnen. De Limburgers stevenden tegen De Graafschap lang op een zege af, maar speelden door een late goal van Jeffry Fortes toch gelijk.

Willem II, inmiddels gezakt naar de zevende plaats, won in eigen huis van Roda JC (1-0). NAC Breda was thuis te sterk voor Jong PSV (2-1).