NOS Nieuws

Babynamen Hidde en Jurre verslaan Noah in Friesland

Internationale jongensnamen zijn al jaren populair in Nederland, maar in Friesland blijven andere babynamen op kop. In het jaarlijkse overzicht van de populairste babynamen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is Friesland de enige provincie waar namen als Noah, Luca en James ontbreken in de top-10. Ook bij meisjesnamen is het beeld in Friesland afwijkend.

In Friesland waren de populairste jongensnamen het afgelopen jaar Hidde en Jurre. Landelijk staan die op respectievelijk plek 72 en 48. Bij meisjes zijn Lieke en Fenna het populairst (landelijk op 33 en 42).

Overigens is het niet duidelijk welke babynamen vorig jaar in Zeeland het meest werden gekozen. Wegens privacy-redenen deelt de SVB alleen de namen die minstens 25 keer voorkwamen en dat gold in die provincie voor geen enkele naam.

Noah blijft landelijk wel bovenaan

Voor het vierde jaar op rij was Noah de meest gekozen jongensnaam van Nederland. Die naam komt 871 keer voor in de lijst van de SVB. Tweede en derde werden Liam en Luca.

De ranglijst voor meisjes kent een nieuwe koploper. In 2021 was Julia de meest gekozen meisjesnaam, maar die is nu ingehaald door Emma. Er werden 677 Emma's geboren, tegen 655 Julia's. Mila bleef met 624 de op twee na meest gekozen meisjesnaam.

Ook maakte de SVB dit jaar voor het eerst een apart lijstje met de populairste genderneutrale babynamen. Dat zijn namen die zowel aan jongens als meisjes gegeven worden. In die categorie was Sam het vaakst gekozen, met 581 kinderen die zo heten. Verder waren Isa, Bo en Jip populair.

'Internationale trend'

Gerrit Bloothooft, taalwetenschapper en naamkundige aan de Universiteit Utrecht, ziet een internationale namentrend, zegt hij tegen de SVB: "Voor jongens lijken de Arabische naam Zayn en het oudtestamentische Boaz eraan te komen, net zoals het Ierse Maeve voor meisjes."

Dat is ook terug te zien in het overzicht: 300 kinderen kregen de Arabische naam Rayan en de Engelse naam Mason ging naar 440 jongens. Verder viel Bloothooft op dat binnen de top-40 veel oude Nederlandse roepnamen staan, zoals Siem, Gijs en Teun.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl