EHEC-vrij-verklaring moet groentehandel redden
Door economieredacteur Sander Warmerdam
De Nederlandse groentehandel doet er alles aan om de export en consumptie van Hollandse groenten op peil te houden.
In samenwerking met de nVWA is er daarom een EHEC-vrij-verklaring (.pdf) opgesteld. Deze verklaring wordt met elke zending meegestuurd. Het is een soort garantiebewijs van de Nederlandse overheid om aan te geven dat Nederlandse producten schoon zijn.
Vandaag komt er een Engelse vertaling online bij de nVWA en daarna volgen onder meer verklaringen in het Duits en het Russisch. Belangrijke afzetmarkten zoals het Midden-Oosten, Qatar en de Verenigde Staten moeten worden gerustgesteld.
Lobby
"Constant maar weer aan de Amerikanen uitleggen dat onze producten veilig zijn. Blijven herhalen dat het gaat om een regionaal Duits probleem en dat alle geteste Nederlandse groenten veilig zijn", zegt Willem Baljeu. Hij is de directeur van Frugi Venta, het handelsplatform voor groente en fruit.
Hij legt uit dat hij in dagelijks contact staat met de landbouwattachés op de ambassade in Washington. Ook consuls en lobbyisten worden ingezet om de boodschap over te brengen: Nederlandse groenten zijn EHEC-vrij.
Afzetmarkten bewaken
Met het wegvallen van de grote Duitse en Russische markten is het van groot belang dat de andere afzetmarkten niet verstoord worden. De afzet van paprika's naar de Verenigde Staten is bijvoorbeeld groter dan naar Rusland. Jaarlijks wordt zo'n 20.000 tot 25.000 ton paprika geleverd aan de VS.
Terecht of onterecht, ook de Amerikaanse consument begint onzeker te worden door berichten in de media, vertelt Baljeu. Vier Amerikanen zijn ziek geworden na een bezoek aan Noord-Duitsland.
Duitsland vult schappen
Er is wel een lichtpuntje: Baljeu zegt dat de grote Duitse winkelketen EDEKA van plan is om de schappen in de loop van de week weer te vullen met Nederlandse komkommers. Ook zou de Duitse consument al weer om de producten vragen.
"Het is belangrijk dat de consument weer vertrouwen krijgt in de Nederlandse produkten. Daarom is het een belangrijke ontwikkeling dat er aanwijzingen zijn dat de bron van de besmetting lijkt te liggen in Noord-Duitsland. En dus niet in Nederland."
Er is nog geen zicht op leveringen aan andere grote supermarkten zoals Aldi of Lidl.
Oog op de toekomst
Een schadeclaim over de gang van zaken tegen de Duitse overheid wordt zeker niet uitgesloten. Baljeu: "De groentehandel loopt elke week zo'n 30 miljoen euro mis door de onrust over de EHEC-besmetting. Tel daar de schade van de telers nog eens bij op en je zit tussen de 60 en 80 miljoen schade voor de sector. Per week."
Maar ook met een schadevergoeding moet je voorzichtig zijn, zegt de directeur. "Duitsland blijft een belangrijke afnemer, ook in de toekomst. En goede contacten wil je niet in gevaar brengen."