Zo moet het nieuwe gemeentehuis eruit gaan zien
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Bouw stadhuis Haarlemmermeer kost zeker 71 miljoen

De bouw van het nieuwe gemeentehuis in Haarlemmermeer wordt een stuk duurder dan verwacht. Het gemeentebestuur heeft de raad om 14 miljoen euro extra gevraagd, waarmee de totale kosten oplopen tot 71,7 miljoen euro. Het wordt daarmee een van de duurste stadshuizen van Nederland.

Belangrijkste oorzaken van de kostenstijging zijn de toegenomen kosten van bouwmaterialen en de toevoeging van een daktuin. Ook is geld nodig om te onderzoeken of een terras bij de koffiebar mogelijk is: "Zo'n terras draagt bij aan de levendigheid op het plein", zegt wethouder Charlotte van der Meij.

Mogelijk nog meer kosten

Het gemeentebestuur ging er in 2020 nog vanuit dat het stadshuis 57,5 miljoen euro zou gaan kosten. "En dan nog is het bedrag van vandaag niet het bedrag van morgen", zei Van der Meij. Volgens NH Nieuws zinspeelt ze daarmee op een verdere stijging van de uitgaven.

Komende zomer is er waarschijnlijk nog een extra bedrag nodig voor de sloop van de kelders onder het oude stadhuis. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat er bij de sloop nog een grote hoeveelheid asbest gevonden wordt.

Het nieuwe raadhuis in Haarlemmermeer is niet de enige met een stevig prijskaartje. Voor het stadhuis van Amersfoort werd 118 miljoen uitgetrokken. De verbouwing van het hypermoderne stadhuis van Tilburg kostte 75 miljoen euro. Voor de bijbehorende stadswinkel werd nog eens bijna 50 miljoen begroot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl