NOS Voetbal

WK-keeper Noppert (voorlopig) terug in Heerenveen na vakantie in Apeldoorns hotel

  • Luuk Blijboom

    redacteur NOS Sport

  • Luuk Blijboom

    redacteur NOS Sport

Transfer Noppert? 'Dit is het moment als Heerenveen geld wil verdienen'

Hoe vaak hij hier niet was geweest, in de perszaal van het Abe Lenstra-stadion? Pfff, hij zou het echt niet weten. Maar zo'n gekkenhuis als deze dinsdag, nee, dat had hij nog niet meegemaakt.

Werkelijk iedereen wil wat van Oranje-doelman Andries Noppert, dat wist hij inmiddels wel. Maar 23 journalisten, inclusief 7 televisieploegen. Was dat niet een beetje overdreven op de dag van zijn officiële terugkeer bij sc Heerenveen?

Een mannetje of twee, drie misschien. Nou vooruit, hooguit vijf als er een belangrijke wedstrijd op stapel stond. Ach, hoorde hij zich zeggen nadat hij de aanwezigen eerst netjes welkom had geheten, het is weer eens iets anders, zo'n volle zaal.

Niets mooier dan het trainingsveld

Eerder op de ochtend was hij in de kleedkamer al omarmd door zijn ploeggenoten. Niets mooiers dan weer met z'n allen op het trainingsveld te staan, echt waar. Zelfs het feit dat hij zich de laatste dagen wat ziekjes voelde, deed daar niets aan af.

Want Heerenveen mag dan geen Qatar zijn, hier komt hij wel mooi vandaan. En voor een oprechte Fries gaat er nou eenmaal niets boven het heitelân.

Een dag of vier, hooguit vijf genoot hij na van zijn WK-avontuur. Daarna was het tijd om de boel opzij te schuiven en weer snel te schakelen. Misschien dat hij later nog een keer terugdenkt aan het avontuur dat wat hem betreft best wel langer had mogen duren. Hoe verder terug in de tijd, hoe mooier de terugblik, zegt hij wel eens. Nu is het nog te vroeg.

Noppert redt een inzet van Messi in de kwartfinale op het WK

De 28-jarige keeper houdt niet van circus. Dat maakt ook dat hij zich geen betere woonplaats kan wensen dan het Groningse Marum, op de grens met Friesland. Er was geen optocht of fanfare en slingers hingen er bij terugkeer evenmin in de straat. Godzijdank.

Ja, er bleek ineens wel een brug naar hem vernoemd. Althans, er hing een spandoek aan met zijn naam erop. De Noppert Brug. Maar dat is er inmiddels vanaf. Gelukkig maar.

Heel veel nieuwe volgers

Laten we gewoon normaal blijven doen met z'n allen, zei hij. Hij had toevallig een WK meegemaakt en dat naar eigen inzicht prima gedaan. Maar laten we niet ineens heel gek gaan doen.

Op Instagram ging hij in een paar dagen tijd van van 15.000 naar 173.000 volgers. In zijn stamkroeg werd harder gejuicht voor een terugspeelbal op hem dan voor een doelpunt van Cody Gakpo. Bij de plaatselijke supermarkt in Joure, waar Noppert opgroeide, vlogen ineens de Noppert Burgers over de toonbank. 'In de pan, net als de tegenstander', luidde de bijbehorende slogan.

Leuk gevonden, daar niet van. Maar diep in zijn hart hoefde het allemaal niet.

Noppert onder de lat tijdens een eredivisieduel

Liet hij het zo zeggen. Hopelijk keert met hem ook de rest van het land spoedig weer terug naar het oude normaal. Want gewoon even lekker met het gezin op vakantie gaan, dat zit er dus ook niet meer in. Al had hij er inderdaad misschien verstandiger aan gedaan om na het WK een iets exotischere bestemming te kiezen dan een hotel in Apeldoorn om even uit te blazen. Maar ja, zijn vrouw had nu eenmaal niet meer vakantiedagen om op te nemen.

Hij ondervond dat hij inmiddels niet meer kan gaan en staan waar hij wil. Kwestie van schakelen, noemt hij dat. Sommige zaken moet je nu eenmaal accepteren zoals ze zijn.

Ontelbare verzoeken

Begrijp hem goed. Met de ontelbare verzoeken voor handtekeningen en selfies had hij de voorbije weken geen enkel probleem. Integendeel. Hij bedoelde maar: welke moeite was het nou om even een paar tellen de tijd te nemen en de mensen op die manier blij te maken?

Een schouderklopje als blijk van dank? Complimentje? Ook geen enkel probleem. Maar dat er bij het ontbijtbuffet drommen mensen om hem heen stonden om een foto te maken en hij op straat ineens werd achtervolgd en lastiggevallen, dat trekt hij slecht.

Hij is een open boek, hij herhaalde het nog maar eens ten overvloede. Wie een foto wil maken, mag dat te allen tijde vragen. Maar stoor hem liever niet ongevraagd. Al is dat misschien een verzoek tegen beter weten in en moet hij zich neerleggen bij het nieuwe normaal.

Noppert met Cody Gakpo, die eerder deze week een toptransfer naar Liverpool maakte

Het is nog maar drie jaar geleden dat Noppert op het punt stond om over te stappen naar de amateurs van Spakenburg. Na vijf doldwaze WK-wedstrijden in Qatar wordt hij nu ineens in verband gebracht met Ajax, de Serie A en de Premier League.

Misschien komt die dag ooit. De dag dat in de WhatsAppgroep van Oranje, waar hij nog altijd in zit, eenzelfde berichtje komt als onlangs over Gakpo. De mededeling dat ook hij de transfer van zijn leven heeft gemaakt en felicitaties krijgt van mannen als Virgil van Dijk en Memphis Depay. Het zijn zaken die hij niet langer voor zich houdt. Een mens moet nu eenmaal altijd blijven dromen.

Dromen over Engeland

Nee, zo bezwoer hij nog maar eens, er is nog geen concrete belangstelling gebleken. Al kon hij niet ontkennen dat hij stiekem wel eens fantaseert over spelen in zo'n mooi, bomvol Engels stadion.

Als hij die stap kan maken? Prima. Als Heerenveen geld aan hem wil verdienen, dan is dit de tijd om de markt op te gaan, wilde hij er maar mee zeggen.

En wanneer hij zijn anderhalf jaar durende contract bij zijn huidige club gewoon uitdient? Ook goed. Dat staat hij op 7 januari 2023 om 16.30 uur gewoon in het Mandemakers Stadion onder de lat voor de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk. Niks mis mee.

Voetballen is nu eenmaal geen straf, herhaalde hij voor de zoveelste keer. Het gaat hem uiteindelijk om de essentie. Of je nu speelt tegen Bal Op Het Dak 29 of Lionel Messi, je moet gewoon die bal tegenhouden. In Waalwijk net zo goed als in Qatar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl