NOS Nieuws

Rabbi Haim Drukman (90) overleden, grondlegger zionistische beweging

Haim Drukman, een vooraanstaande rabbijn en een van de grondleggers van de Israëlische nederzettingenbeweging, is op 90-jarige leeftijd overleden.

Drukman was een prominent figuur in de religieuze zionistische beweging in Israël, en een groot voorstander van Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en het Sinaï-schiereiland nadat Israël die gebieden had veroverd in de Zesdaagse Oorlog van 1967.

Drukman werd eerder deze maand in het ziekenhuis opgenomen in Jeruzalem. Israëlische media melden dat hij is gestorven aan complicaties van het coronavirus. Drukman maakte voor de voorloper van de huidige religieus-zionistische partij ook deel uit van de Knesset, het parlement van Israël.

Joodse religieuze wet

Lange tijd trad Drukman ook op als geestelijk leider van religieus-nationalistische politici aan de uiterst rechtse kant van Israël. Hij riep op tot de annexatie van de bezette Westelijke Jordaanoever. Daar wonen ongeveer 2,5 miljoen Palestijnen onder Israëlische bezetting naast ongeveer 500.000 Joodse kolonisten.

Drukman riep in 2005 Israëlische militairen op om bevelen te weigeren om nederzettingen te ontmantelen tijdens de terugtrekking van Israël uit de Gazastrook. Ook maakte hij soortgelijke opmerkingen over Joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

De rabbi en politicus pleitte ervoor dat de staat Israël bestuurd wordt aan de hand van de joodse religieuze wet, een standpunt dat door zijn volgelingen werd gedeeld.

Israel prize

"Wat u thuis doet, is uw zaak, maar daarbuiten is dit een Joodse staat", zei hij vorige maand tegen in het dagblad Israel Hayom in een van zijn laatste interviews.

In 2012 kreeg Drukman de zogenoemde Israel Prize, de hoogste burgerlijke onderscheiding van het land. Drukman is vandaag onder massale belangstelling begraven op een begraafplaats in het zuiden van Israël.

Zijn begrafenis werd bijgewoond door duizenden mensen, onder wie Netanyahu, president Isaac Herzog en andere hoogwaardigheidsbekleders:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl