Biggetjes voor het gebouw van ZLTO in Den Bosch
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Actiegroep laat op verschillende plekken dode biggen achter

Op verschillende plekken in Nederland zijn afgelopen nacht dode biggetjes neergelegd. Het gaat om een actie van de Vegan Strike Group, die aandacht wil vragen voor de "slachtoffers van de intensieve veehouderij".

De dode biggen liggen onder andere op de stoep voor het kantoor van boerenorganisatie ZLTO in Den Bosch, schrijft Omroep Brabant. Bij de kadavers liggen bordjes met teksten als ''voor uw maaltijd gestorven" en "diervriendelijke Kerst begint op uw bord". De politie heeft de biggetjes opgeruimd.

De Vegan Strike Group zegt dat de afgelopen week op zo'n honderd plekken in Nederland en België dode biggen zijn achtergelaten. Of het echt om zoveel plekken gaat, is niet duidelijk. Wel werden er onder meer biggen achtergelaten voor de Braziliaanse ambassade in Den Haag.

Volgens de Vegan Strike Group waren deze bedoeld voor het partijbureau van de VVD, dat enkele meters verderop ligt:

Dode biggen op de stoep van Braziliaanse ambassade

De biggen zijn volgens een woordvoerder van de groep afkomstig van kadavertonnen bij varkenshouderijen waar de dieren in belanden door biggensterfte.

Confronterende aanpak

De actiegroep kiest bewust voor een confronterende aanpak "omdat we anders niet gehoord worden", aldus een woordvoerder.

Volgens de woordvoerder liggen er ook dode biggen bij de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool in Den Bosch. "Maar niet bij basisscholen", aldus de Vegan Strike Group.

De Vegan Strike Group is een internationale actiegroep. Ze zijn onder andere bekend van hun actie in de Efteling in 2019 waarbij de paardenshow in attractie de Raveleijn werd verstoord. Ook een jaar geleden werden vlak voor Kerst dode biggen en konijnen op verschillende plekken achtergelaten.

Advertentie via Ster.nl