Amsterdamse doelman Bayazit sensatie in Turkije: 'Als Noppert Oranje kan halen...'
Hij noteerde de meeste reddingen van alle keepers in de Turkse competitie. De voetbalrechtenhouder van de Süper Lig koos hem zelfs in het beste elftal van de eerste seizoenshelft. En door kranten en analisten wordt hij alom geprezen om zijn meevoetballende kwaliteiten.
De 23-jarige Bilal Bayazit, die bij Vitesse nooit wist door te breken, is een sensatie bij subtopper Kayserispor. Met de huidige nummer zes van Turkije begint hij vandaag aan de tweede seizoenshelft. "Als Andries Noppert Oranje kan halen, dan kan ik het ook."
Bayazit is iets te laat voor de afspraak, maar gelukkig is zijn oudere broer Okan, die de loopbaan van zijn kleine broertje op de voet volgt - "voor dit seizoen houd ik zelfs een dagboek bij" - niet te beroerd om met grote geestdrift te vertellen over de doorbraak van Bayazit.
Als de doelman aankomt bij de garage van Okan en zijn zwager in De Baarsjes in Amsterdam-West, de buurt waar Bayazit geboren en getogen is, roept hij spottend naar zijn broertje: "Je kan weer gaan, ik heb alles al verteld!" Bayazit: "Mijn broer leeft heel erg mee. Bij belangrijke wedstrijden is hij zo zenuwachtig dat hij nauwelijks meer kan praten."
Zijn competitiedebuut op het hoogste niveau begin dit jaar, tegen topclub Galatasaray nota bene, was er zo'n wedstrijd. Met zijn hele familie op de tribune in het volgepakte Nef Stadyumu in Istanbul - "ik werd doof en raakte uit mijn evenwicht door het geluid van de hossende en schreeuwende supporters" - beleefde hij het moment waarvan hij als 7-jarig jeugdkeepertje van Ajax al droomde.
"Ik voelde me er ook klaar voor. Ik kick op dat soort momenten. Ik heb liever een uitwedstrijd dan een thuiswedstrijd. Ik houd van die vijandigheid."
Zijn club Kayserispor speelde mede dankzij een paar prachtige reddingen van Bayazit verrassend gelijk tegen Galatasaray. De ochtend na de wedstrijd viert hij zijn doorbraak met familie in Istanbul. Tijdens het ontbijt maakt hij iets mee dat hij niet eerder heeft meegemaakt.
Emotionele vader
"Mijn vader barstte in tranen uit. Ik had hem nog nooit zien huilen. Hij was zo ongelofelijk trots. Als ik nu terugdenk aan dat moment word ik weer emotioneel." Bayazit moet even slikken. "Hiervoor heb ik het gedaan. Alleen dat moment is genoeg voor de rest van mijn leven."
Dat de vader van Bayazit moest huilen is niet zo gek. De familie van Bayazit heeft hem altijd gesteund en weet als geen ander hoe hard hij ervoor gewerkt heeft. Als klein keepertje van Zeeburgia, een club in de Watergraafsmeer in Amsterdam, werd hij gescout door Ajax en via de jeugd van AZ kwam hij uiteindelijk bij Vitesse terecht.
Daar doorliep hij meerderde jeugdelftallen tot hij werd opgenomen in de selectie van het eerste. Hij zou uiteindelijk de opvolger van de onbetwiste nummer één Remko Pasveer, inmiddels keeper van Ajax, moeten worden. Daar leek het ook naartoe te gaan, "totdat de Duitsers kwamen", doelt Bayazit op trainer Thomas Letsch en technisch directeur Johannes Spors.
"Vlak voor de competitiestart kwam Letsch naar me toe en zei: ik maak Jeroen Houwen tweede keeper. Ik was geshockeerd. Mijn keeperstrainer zat er ook bij. Ik vroeg: wat is jullie reden? Waar moet ik aan werken? Waar kom ik tekort? Dat konden ze niet opnoemen. Als jij het niet kan opnoemen, is het voor mij duidelijk. Het was een persoonlijke kwestie."
Samen met Tannane en Serero
Het steekt Bayazit, die graag terugkeert in de eredivisie ("wel een top-5 club, Ajax zou een droom zijn"), nog altijd dat hij in het eerste van Vitesse niet verder is gekomen dan een oefenwedstrijd tegen sc Heerenveen. Hij had het naar zijn zin in Arnhem, samen met Oussama Tannane en Thulani Serero. De twee ervaren voetballers ontfermden zich over de jonge en gretige Bayazit.
"Ik wist niet wat ik moest doen, ik draaide door. Tannane zei dan: 'Blijf rustig. Voor een keeper is 21 nog heel jong.' Dat zei hij bijna elke ochtend tegen me in de auto, we reden samen van Amsterdam naar Arnhem. Volgens hem gebeurt alles met een reden."
Ook Serero, oud-speler van Ajax en huidig speler van Al Jazeera in Abu Dhabi, was een baken van rust voor Bayazit. "Als we vanaf Arnhem naar Amsterdam reden, stonden we bij Utrecht vaak in de file. Dan zei hij: 'Je moet het zo zien Bilie; soms sta je in de file, maar soms kan je ook in één keer doorrijden. Jij staat nu even in de file.' Een wijze les. Serero en Tannane zijn echt mijn voetbalbroers. Nog altijd ben ik ze heel dankbaar, dat zeg ik ze ook als we afspreken."
Tweebenig
Met de vaderlijke adviezen van Tannane en Serero in zijn achterhoofd besluit Bayazit toch eieren voor zijn geld te kiezen en de overstap te maken naar Turkije. Bij Kayserispor krijgt hij het vertrouwen van zijn trainer Cagdas Atan, die met een verzorgde opbouw en met meevoetballende keeper Bayazit de revelatie is van dit seizoen in de doorgaans conservatieve Turkse competitie.
De kranten prijzen de tweebenige keeper, die in Nederland is opgeleid, de hemel in. Hij is vaste klant in het elftal van de week. "Ze staan er echt van versteld. Na elke wedstrijd vragen ze: hoe komt een keeper in godsnaam aan zo'n goede traptechniek? In Nederland is het normaal, maar daar staan ze er van te kijken als een keeper de bal niet zomaar naar voren rost."
Zo te horen is Bayazit een doelman die goed zou passen bij Oranje. Hoe komt het eigenlijk dat we hem in Nederland totaal uit het oog verloren zijn, terwijl hij in Turkije de interviewaanvragen van zich af moet slaan?
Nobody in Nederland
"Dat vind ik niet zo gek. Ik was echt een nobody in Nederland, om eerlijk te zijn. Waarom zou je een wisselkeeper van Vitesse moeten kennen? Maar nu er meer naar het buitenland wordt gekeken... Neem Mark Flekken. Wie kende hem? En hij heeft zijn debuut gemaakt bij het Nederlands elftal, ook al ging hij uiteindelijk niet mee naar het WK."
Bayazit heeft tijdens het WK genoten van Andries Noppert, de verrassende keuze van Louis van Gaal onder de lat. "Het hoeft niet altijd een keeper van de grote clubs te zijn. Daar ben ik heel blij mee. Hij heeft het ook fantastisch gedaan. Waarom moet je altijd naar de namen kijken als er ergens anders ook een goede keeper speelt? Ik zou niet misstaan bij het Nederlands elftal", is hij zelfverzekerd.
In Turkije zijn ze in ieder geval wakker en de kans is groot dat de Turkse Nederlander komende interlandperiode voor het nationale elftal wordt gevraagd. "Ik ben een geboren en getogen Amsterdammer. Natuurlijk wil ik een keer een WK of EK meemaken. Ik heb de mogelijkheid om voor twee landen te kiezen. Maar ik heb voorheen altijd voor de jeugdelftallen van Oranje gespeeld. Dat is dus logischer."