Parlement Peru neemt eerste horde voor vervroegde verkiezingen
Het parlement van Peru heeft ermee ingestemd de landelijke verkiezingen te vervroegen van 2026 naar april 2024. Ruim twee derde van de volksvertegenwoordigers stemde in met een grondwetswijziging die vervroegde verkiezingen mogelijk maakt. Ze hopen daarmee een einde te maken aan de politieke crisis in het Zuid-Amerikaanse land.
Volgend jaar moet het voorstel nog een keer met tweederdemeerderheid worden aangenomen om het te bekrachtigen. Het plan voor vervroegde verkiezingen wordt ondersteund door president Dina Boluarte, die begin deze maand aantrad nadat haar voorganger Pedro Castillo was afgezet.
Hij moest op 7 december het veld ruimen na een chaotisch verlopen machtsstrijd tussen de president en het parlement. Castillo probeerde daarbij het parlement buitenspel te zetten om een afzettingsprocedure te voorkomen, waar aanvankelijk geen meerderheid voor was. Na Castillo's poging om het parlement vleugellam te maken was die meerderheid er wel, waarna hij moest vertrekken.
Bovendien werd hij aangeklaagd vanwege 'rebellie' en samenzwering. Donderdag bepaalde het Hooggerechtshof dat de oud-president zeker anderhalf jaar in voorarrest moet blijven. Verder heeft Peru de Mexicaanse ambassadeur in de Peruaanse hoofdstad Lima tot ongewenst persoon verklaard, omdat Mexico familieleden van Castillo asiel wil verlenen.
Dodelijke protesten
Na het vertrek van Castillo braken grote onlusten uit in Peru. Aanhangers van de voormalige vakbondsleider verzetten zich fel tegen zijn hechtenis. Ze eisen dat de linkse politicus wordt vrijgelaten. Ook willen ze dat er vervroegde verkiezingen worden gehouden.
Een eerste horde daarvoor is nu dus genomen. Afgelopen weekend stemde het parlement nog tegen vervroegde verkiezingen. De vereiste tweederdemeerderheid bleef toen uit, doordat linkse parlementariërs zich onthielden van stemming.
Vanwege de protesten geldt in heel Peru de noodtoestand. Bij geweld tussen betogers en het leger zouden al zeker twintig mensen om het leven zijn gekomen en enkele honderden gewond zijn geraakt. Twee ministers zijn vanwege de dodelijke protesten opgestapt.