Zicht op de fabrieken van TataSteel in IJmuiden
NOS Nieuws

Ook producenten van buiten Europa moeten betalen voor hun CO2-uitstoot

Bedrijven van buiten Europa gaan net als Europese bedrijven betalen voor hun CO2-uitstoot. Tot die overeenstemming zijn het Europees Parlement en de Europese lidstaten vannacht gekomen. Het gaat om bedrijven die buiten Europa zijn gevestigd maar hun producten wel naar Europa exporteren.

"Dit is historisch. Het is voor de allereerste keer dat een regio, in dit geval Europa, zijn CO2-wetgeving gaat opleggen aan bedrijven buiten Europa", zegt PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim in het NOS Radio 1 Journaal. Hij leidde de 'trialogen' namens het Europees Parlement. Trialogen zijn vergaderingen waarin delegaties van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad onderhandelen over wetgevende voorstellen.

"Je ziet dat er meer landen zijn die denken: wij willen gaan vergroenen in ons eigen land, maar dat heeft niet zoveel zin als wij het niet met z'n allen gaan doen. En met deze wetgeving gaan we onze CO2-wetgeving opleggen aan producenten buiten Europa en ik verwacht dat meer landen, zoals de VS en Canada, met soortgelijke wetgeving gaan komen", aldus Chahim.

Uit de onderhandeling is gekomen dat er zes sectoren onder het CBAM vallen, dat zijn staal en ijzer, aluminium, mest, elektriciteit, cement en waterstof. Later kunnen daar nog extra sectoren bij komen. Ook voor de uitstoot van producten verder in de productieketen moet worden betaald, zoals schroeven en moeren.

Importeurs in Europa moeten zich straks gaan melden bij CBAM-autoriteiten. Daar moeten ze aangeven welke producten die ze willen importeren onder het CBAM vallen. Die producten worden vervolgens geregistreerd in het register, en dat register wordt beheerd door de Europese Commissie.

"Op papier gaat dit zeker werken, maar het is nog afwachten of het ook in de praktijk werkt", zegt Sander de Bruyn, van milieu-onderzoeksbureau CE Delft. "Er zijn in het verleden eerder pogingen gedaan, en daar waren landen als China en de VS mordicus tegen. Toen heeft de Europese Commissie bakzeil gehaald. We weten niet wat de reactie zal zijn van andere landen, en dat is in dit geval het grote onbekende."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl