Lizzy van der Helm

Primeur in de vrouweneredivisie: allemaal vrouwelijke arbiters in speelronde 11

Alle wedstrijden uit de elfde speelronde van de vrouweneredivisie (8-11 december) gaan voor het eerst door een vrouwelijke scheidsrechter worden geleid. Bij Telstar-PSV op vrijdag 9 december bestaat het arbitrale kwartet (arbiter, assistenten en vierde official) zelfs louter uit vrouwen.

"Het initiatief om de vrouwelijke scheidsrechters op deze manier in de spotlights te zetten past bij de missie van de KNVB om de komende jaren de vrouwelijke afvaardiging binnen het scheidsrechterskorps te verdubbelen", laat voetbalbond KNVB in een verklaring weten.

Op dit moment wordt volgens de KNVB 2 procent van de wedstrijden in het Nederlandse (amateur)voetbal door een vrouw gefloten.

Frappart

Stéphanie Frappart schreef onlangs in Qatar geschiedenis door als eerste vrouwelijke scheidsrechter een WK-duel te leiden. De Française had de beslissende groepswedstrijd tussen Costa Rica en Duitsland (2-4) onder haar hoede.

Op het WK voetbal zijn er 36 scheidsrechters, 69 assistenten en 24 videoscheidsrechters actief. Zes daarvan zijn vrouw: drie scheidsrechters en drie assistent-scheidsrechters.

Danny Makkelie is namens Nederland actief op het WK. De arbiter floot tot nu toe twee duels: Polen-Argentinië (0-2) en Duitsland-Spanje (1-1).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl