Huwelijk tussen zelfde sekse ook toegestaan op Aruba en Curaçao, beslist hof
Partners van hetzelfde geslacht moeten ook op Aruba en Curaçao met elkaar kunnen trouwen. Dat heeft het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba geoordeeld.
In het Burgerlijk Wetboek van de eilanden is bepaald dat het huwelijk alleen kan worden gesloten tussen man en vrouw. Volgens de rechter is dit in strijd met de discriminatiebepaling en het gelijkheidsbeginsel zoals dat in de Grondwet staat. Op basis van die bepalingen heeft de rechter besloten dat het huwelijk tussen partners van hetzelfde geslacht moet worden toegestaan.
Deze beslissing volgt op twee rechtszaken die tegelijkertijd op de twee eilanden waren aangespannen, onder meer door mensenrechtenorganisatie Human Rights Caribbean namens twee vrouwen die in het huwelijk willen treden. De overheid kan nog in cassatie, daar is drie maanden de tijd voor. Dat zou betekenen, als ze niet in cassatie gaat, dat het eerste huwelijk op 7 maart 2023 kan plaatsvinden. Gaat ze wel in cassatie, dan kan dit tot 2025 duren.
Marlon Reina, voorzitter van de Stichting Trots Curaçao, die al 25 jaar opkomt voor de lhbti-gemeenschap op Curaçao, is erg blij. "Deze uitspraak sterkt ons in de strijd om sociale acceptatie. Het is belangrijk dat dit in de wet verandert, en het is daarnaast ook belangrijk dat de bevolking snapt waarom dit moet veranderen", zei Reina in het NPO Radio 1-programma Nieuws & Co.
Religie heeft nog grote invloed op de lhbti-community op Curaçao, zegt Reina. "Het is nog best moeilijk hier. Thuis heb je nog weerstand van ouders, op school worden kinderen gepest. Maar de jongere generatie laat zich minder in de kast duwen dan vroeger." Toch is niet iedereen in de community blij met de uitspraak. Dat heeft te maken met priotisering, zegt Reina. "Veel lhbti'ers zitten in een situatie waarin het lhbti zijn zelf nog een probleem is. Dan is nadenken over een huwelijk nog te ver weg. Dat is dan geen prioriteit."
Partnerregistratie
Niet alleen wordt een huwelijk nu toegestaan, ook wordt Curaçao door het hof verplicht om partnerregistratie voor partners van hetzelfde geslacht mogelijk te maken. Op Aruba is dat al toegestaan sinds 2016.
Dat ging op het overwegend katholieke eiland niet zonder slag of stoot. Honderden mensen protesteerden tegen het mogelijk maken van het geregistreerd partnerschap. De Rooms-Katholieke Kerk was de grote motor achter de protesten.
Op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius, alle drie bijzondere gemeenten van Nederland, is een huwelijk tussen mensen met hetzelfde geslacht wel al jaren mogelijk.