NOS Voetbal

Engeland probleemloos naar kwartfinales WK, nu wachten Frankrijk en Mbappé

Engeland heeft zich probleemloos geplaatst voor de kwartfinales van het WK voetbal. Door goals van Jordan Henderson, Harry Kane en Bukayo Saka won de wereldkampioen van 1966 in het Al Bayt-stadion met 3-0 van Senegal, de nummer twee van de groep van Oranje.

In de kwartfinales wacht Engeland echte tegenstand: regerend wereldkampioen Frankrijk met sterspeler Kylian Mbappé in topvorm.

De Engelse bondscoach Gareth Southgate zag zijn wedstrijdvoorbereiding zondagochtend danig verstoord worden. Raheem Sterling verliet het trainingskamp van de Engelse ploeg vanwege een gewapende overval in zijn huis in Londen in de nacht van zaterdag op zondag, terwijl zijn gezin thuis was.

In vergelijking met het laatste groepsduel met Wales paste Southgate één wijziging toe. De bondscoach gaf gehoor aan de roep uit Engeland om Phil Foden te laten staan. Marcus Rashford raakte ondanks zijn twee treffers tegen Wales zijn plek kwijt. Bukayo Saka keerde terug in de basis.

Twee kansen, twee goals

De wedstrijd kwam wat moeizaam op gang en de beste mogelijkheden waren voor Senegal. Met name aanvallers Ismaïla Sarr en Boulaye Dia, die Oranje in het eerste groepsduel ook de nodige problemen bezorgden, waren op dreef. Sarr schoot van dichtbij over en keeper Jordan Pickford redde op een inzet van Dia.

Bekijk hieronder alle goals van de wedstrijd.

Zoals Nederland zaterdag deed tegen de Verenigde Staten wachtte Engeland eerst af, maar sloeg het genadeloos toe via een fraai uitgevoerde tegenaanval over meerdere schijven. De 19-jarige uitblinker Jude Bellingham vond Jordan Henderson en de middenvelder rondde bekeken af.

En net als zaterdag bij Oranje viel de 2-0 op slag van rust. Foden passte direct door op Harry Kane en de spits van Tottenham Hotspur knalde zijn eerste goal van dit WK tegen de touwen. Daarmee was het verzet van Senegal gebroken en de wedstrijd gespeeld.

Comfortabel verder

In de tweede helft vergrootte Saka na balverlies van Senegal de score met zijn derde goal van het toernooi. De aanvaller van Arsenal wipte de bal subtiel over doelman Édouard Mendy heen. Foden was net als bij de 2-0 de aangever.

De knock-outfase in beeld

De wedstrijd kabbelde verder naar het einde en zelfs het getrommel van de Senegalese leek te verstommen. Engeland voetbalde zich comfortabel naar de kwartfinales.

Of Sterling dan weer present is, is nog onduidelijk. De aanvaller van Chelsea krijgt volgens Southgate "alle tijd die hij nodig heeft" om de situatie af te handelen. "Ik wil hem niet verder onder druk zetten. Soms is voetbal niet het meest belangrijke en komt familie eerst", aldus de bondscoach.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl