Auto's bij de Bulgaars-Turkse grens
NOS Nieuws

Bulgarije getergd door Nederlandse blokkade voor Schengen-toelating

In Bulgarije is geërgerd gereageerd op de weigering van Nederland om het land toe te laten treden tot het Schengengebied. Nederland vindt dat Bulgarije de rechtsstaat verder moet verbeteren om corruptie aan te pakken en de georganiseerde misdaad de wind uit de zeilen te nemen.

Een opmerking van premier Rutte gisteren dat migranten voor 50 euro illegaal de Bulgaarse grens over zouden kunnen steken, is slecht gevallen. "Ik zeg niet dat het gebeurt, maar ik wil expliciet vastgesteld hebben dat het niet gebeurt", zei Rutte.

De Bulgaarse president Rumen Radev heeft in een tweet gereageerd op Ruttes woorden: "Onlangs zijn drie Bulgaarse politieagenten gedood die de buitengrens beschermden. Vandaag maakte premier Mark Rutte de onaanvaardbare suggestie dat men voor 50 euro deze grens over mocht. In plaats van Europese solidariteit krijgt Bulgarije cynisme."

Radev sprak ook met Rutte, waarin hij volgens het Bulgaarse nieuwsagentschap Novanite zei dat voor toetreding de EU-lidstaten zich moeten laten leiden door de vastgestelde criteria voor Schengenlidmaatschap "en niet door andere overwegingen."

"Bulgarije uit Schengen laten is niet in het belang van de Europese Unie en draagt niet bij aan gemeenschappelijke inspanningen om de veiligheidsuitdagingen en de ernstige economische crisis in Europa het hoofd te bieden", aldus Radev.

Nederland heeft gezegd geen bezwaar te hebben tegen de toetreding van Roemenië en Kroatië. De uitbreiding van 'Schengen' staat op 8 december op de agenda.

De toelating van Bulgarije, Roemenië en Kroatië wordt als één 'pakket' behandeld, waardoor een 'nee' tegen Bulgarije ook gevolgen heeft voor de andere twee landen."

Voor toetreding is een unaniem akkoord nodig van de EU-ministers. Als Nederland tegenstemt, gaat het niet door. Daarom zal de druk op Nederland worden opgevoerd, zei ook staatssecretaris Van der Burg voor Asiel en Migratie gisteren.

"Maar druk kun je ook gewoon weerstaan", zei Van der Burg. "Het is simpel: als je je aan de afspraken houdt en je voldoet aan de criteria, ben je welkom in Schengen."

In Nieuwsuur gisteren ging het ook over de Nederlandse weigering om Bulgarije toe te laten. Hierin zei Schengen-expert Jorrit Rijpma dat Bulgarije wel degelijk veel hervormingen heeft doorgevoerd bij grenscontroles en de rechtsstaat:

Waarom blokkeert Nederland toelating Bulgarije tot Schengen-zone?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl