NOS Voetbal

Na nieuw onderzoek besluit Schotse voetbalbond: voetballers mogen minder koppen

Het koppen wordt in Schotland flink aan banden gelegd. Dat heeft de Schotse voetbalbond besloten op basis van een nieuw onderzoek. Trainingsoefeningen waarbij herhaaldelijk gekopt moet worden, mogen door de profs niet vaker dan één keer per week worden uitgevoerd.

Ook mogen dergelijke trainingsoefeningen niet meer op de dag voor én de dag na een wedstrijd plaatsvinden. Clubs moeten het aantal keer dat spelers koppen tijdens trainingen controleren om de algehele 'kopbelasting' te verminderen.

Verhoogd risico

In 2019 bleek uit een onderzoek van de universiteit van Glasgow al dat voormalig profvoetballers een verhoogd risico hebben om te overlijden aan dementie of de ziekte van Parkinson.

Ook al was het niet mogelijk om een direct verband tussen deze ziekten en kopballen vast te stellen, toch besloten de voetbalclubs in Engeland, Schotland en Noord-Ierland om kopballen te verbieden in trainingen voor kinderen onder de elf jaar. Voor spelers tot zeventien jaar werden regels opgesteld om zo min mogelijk te koppen.

Er is een meetbare geheugenstoornis die 24 tot 48 uur aanhoudt na een reeks kopballen.

John MacLean, hoofd medische zaken bij de Schotse FA

De Schotse bond FA heeft nu in samenwerking met de Hampden Sports Clinic opnieuw onderzoek gedaan naar koppen in training. De studie omvatte gegevens en inzichten uit het mannen- en vrouwenvoetbal voor volwassenen (achttien jaar en ouder). Uit een enquête onder managers en coaches bleek dat meer dan zeventig procent voorstander is van de introductie van koprichtlijnen voor senioren.

"Terwijl het onderzoek zich verder ontwikkelt, is datgene wat we al wisten over koppen en de impact op de hersenen opnieuw bevestigd", zegt John MacLean, hoofd medische zaken bij de Schotse FA.

"Er is een meetbare geheugenstoornis die 24 tot 48 uur aanhoudt na een reeks kopballen. Daarom is het doel om elk mogelijk effect te verminderen door de algehele blootstelling aan koppen te verminderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl