Betoging in Peking
NOS NieuwsAangepast

Britten veroordelen arrestatie journalist, China weerspreekt gebeurtenissen

De BBC heeft fel protest aangetekend tegen de arrestatie van een verslaggever in Shanghai. Politieagenten voerden Ed Lawrence weg toen hij verslag deed van de groeiende coronaprotesten in het land. Volgens de omroep werd hij daarbij geschopt en geslagen.

"Het is bijzonder verontrustend dat een van onze journalisten zo is aangevallen tijdens zijn werk", schrijft de BBC in een verklaring. De omroep wijst erop dat Lawrence de juiste papieren heeft om verslag te mogen doen in het land.

Ook de Britse minister Shapps, verantwoordelijk voor handel en ondernemingen, veroordeelt de gebeurtenissen. Er is "absoluut geen excuus" om journalisten te slaan die verslag doen van de protesten in China, zegt hij tegen de Britse nieuwszender Sky News. "Ik weet dat dat een grote zorg is."

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie dat Lawrence niet duidelijk had gemaakt dat hij een journalist is. Volgens een woordvoerder van het departement komt de lezing van de BBC niet overeen met wat er in werkelijkheid is gebeurd. "Voor zover wij weten is de verklaring van de BBC niet waar."

Op beelden van de arrestatie is te zien dat Lawrence door mannen in uniform wordt weggeleid bij de betoging in Shanghai. "Bel het consulaat meteen", roept hij nog naar achterblijvers:

Politie Shanghai pakt BBC-journalist op

Enkele uren later werd Lawrence vrijgelaten door de autoriteiten. De BBC zegt dat er geen officiële verklaring is gekomen van de autoriteiten waarom hij werd opgepakt. Wel kreeg de journalist bij zijn arrestatie te horen dat het was om te voorkomen dat hij corona opliep bij de betoging. "Dit zien we niet als een geloofwaardige verklaring", zegt de BBC daarover.

De vereniging van buitenlandse correspondenten in de stad spreekt ook van een ernstig incident. "We maken ons hier erg zorgen om en hopen dat de politie en de autoriteiten ervoor zorgen dat journalisten hun werk kunnen doen zonder hinder of geweld."

Ook Zwitserse journalist even vast

Gisteravond werd ook de Zwitserse correspondent Michael Peuker kortstondig vastgehouden in Shanghai. De journalist van de Zwitserse zender RTS werd direct na een live uitzending opgepakt, nadat hij tijdens die uitzending al was omringd door drie agenten.

Na enkele minuten onderhandelen zijn de correspondent en zijn cameraman weer vrijgelaten.

In China groeit de afgelopen dagen de onvrede over het zero-covidbeleid van de overheid. Aanleiding is een fatale brand in de stad Urumqi in het westen van het land: daarbij zouden onnodig veel slachtoffers zijn gevallen door strenge lockdownregels.

In Shanghai concentreren de protesten zich rond de Urumqistraat, waar kaarsen en bloemen worden achtergelaten als teken van rouw. Het verdriet mengt zich daar met woede over de strenge maatregelen: zo werden er leuzen gescandeerd tegen president Xi en zijn strenge coronabeleid. Dergelijke directe kritiek op de Chinese leider is ongekend.

Ook in andere steden gingen mensen de straat op uit verdriet en protest, zoals in Urumqi zelf en de hoofdstad Peking. Daarbij droegen betogers lege vellen papier, omdat spandoeken met protestenleuzen niet worden toegestaan.

De Chinese overheid probeert de protesten de kop in te drukken en censureert berichten erover op sociale media. In Shanghai werden bij de plek van de betogingen ook de straatnaambordjes met de naam van Urumqi weggehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl