Maancapsule op recordafstand van de aarde: 400.171 kilometer (en dat loopt nog op)
Met een afstand van 400.171 kilometer tot de aarde heeft maancapsule Orion een nieuw record gevestigd: nooit eerder is een ruimtevaartuig dat is ontworpen voor bemande vluchten zo ver de ruimte in gekomen. NASA maakte vanavond bekend dat de mijlpaal werd bereikt kort nadat Orion in een ruime baan om de maan werd gebracht.
Het oude record stond op naam van de Apollo 13-missie, de maanreis in 1970 die door een defect aan boord slechts ternauwernood niet uitliep op een drama. Omdat de bemanning en vluchtleiding destijds druk bezig waren geweest het leven van de ruimtevaarders te redden, kwam men er pas jaren later achter dat ze het record hadden gebroken.
Dat oude record zal Orion nog verder aanscherpen: tot aanstaande maandag vliegt het ruimteschip nog verder van ons af, tot een uiteindelijke afstand van 432.194 kilometer. Dat gebeurt overigens nog zonder bemanning: deze vlucht is een onbemande testreis.
Orion vliegt inmiddels al tien dagen lang in de ruimte. De onbemande vlucht, die onderdeel is van de Artemis-missie, heeft al een paar mooie beelden opgeleverd. In de eerste week maakte de Orion al een eerste scheervlucht over de maan, op zo'n 130 kilometer hoogte.
En dat zag er zo uit, swipe naar rechts om steeds meer in te zoomen:
De Orion wordt door NASA ingezet voor het Artemisprogramma, dat na vijftig jaar weer mensen naar de maan moet brengen. Deze onbemande vlucht is bedoeld om ervaring op te doen voor bemande reizen over twee jaar.
De camera's brachten ook het maanoppervlak nauwkeurig in beeld:
Ook zijn opnieuw foto's gemaakt van een grotere afstand. Dat is een bekender beeld:
Het is de eerste keer sinds 1972 dat een maanraket vanuit Florida is gelanceerd. Voor de lancering van de Artemis moest een extra groot platform worden gebouwd, want de raket was zo groot als de Domtoren in Utrecht. De capsule Orion is overigens vele malen kleiner, ongeveer de grootte van twee campers.
Zo zag de lancering van maanraket Artemis 1 eruit:
Als alles goed gaat, keert het ruimtevaartuig rond 11 december terug op aarde.