Aardappelziekte in Noord-Nederland, 20 jaar teeltverbod op aantal akkers
In Groningen en Drenthe is dit jaar in acht aardappelvelden de besmettelijke wratziekte gevonden. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Vanwege de plantenziekte mogen de velden twintig jaar lang niet gebruikt worden om aardappelen te telen.
Zeven van de acht getroffen velden liggen in de Groningse gemeenten Westerwolde, Stadskanaal, Midden-Groningen en Pekela, meldt RTV Noord. Het achtste veld ligt in Drenthe, in de gemeente Emmen.
Volgens de NVWA is het aantal besmette velden dit jaar hoog. In 2021 werden vier gevallen gevonden, en in 2020 drie, ook allemaal in Groningen en Drenthe.
Lang teeltverbod nodig
De wratziekte wordt veroorzaakt door de schimmel synchytrium endobioticum. Het is een grondgebonden ziekte, die wel dertig tot veertig jaar kan overleven in de grond. Wanneer een aardappel besmet raakt met de schimmel, ontstaan er bloemkoolachtige vergroeiingen op de aardappel die lijken op wratten.
De NVWA voert jaarlijks controles uit om uit te zoeken of de wratziekte in aardappelgewassen voorkomt. Is een veld eenmaal besmet, dan kan het heel lang duren voor de ziekte is verdwenen. Een lang teeltverbod is dan nodig om verdere verspreiding te voorkomen.