De Italiaanse militaire politie bij een bende-gerelateerde inval, foto ter illustratie.
NOS Nieuws

49 vermoedelijke leden van Italiaanse maffia opgepakt na groot onderzoek

De Italiaanse politie heeft in de buitenwijken van Milaan 49 vermoedelijke leden van de 'ndrangheta opgepakt, de maffia uit het uiterste zuiden van het land. Onder hen is een vrouw die een lokale afdeling van de bende zou hebben geleid.

De opgepakte mannen en vrouwen worden onder meer beschuldigd van afpersing, drugshandel, geweld en brandstichting. Sommigen van hen zouden mensen hebben geïntimideerd door afgehakte geiten- en varkenskoppen naar ze te sturen.

De aangehouden vrouw zou de baas zijn van een 'ndrangheta-bende in Rho. Ze was nog meedogenlozer dan de mannen en was betrokken bij afpersing en intimidatie, zegt de Milanese aanklager tegen lokale media. Het komt niet vaak voor dat vrouwen een leidinggevende functie hebben in de maffiawereld, die door mannen gedomineerd wordt.

'Ndrangheta breidt uit naar noorden

Het doel van de operatie was om af te rekenen met de 'ndrangheta in de stad Rho, ten noordwesten van Milaan. Er zijn niet alleen mensen opgepakt, maar ook zijn drugs, wapens en munitie in beslag genomen. De inkomsten van de bende werden gebruikt voor de aankoop van bedrijven, woningen en het levensonderhoud van de families van de gangsters.

Volgens een woordvoerder van de opsporingsdiensten laat het politieonderzoek zien dat de 'ndrangheta is uitgebreid. De machtigste maffiaorganisatie van Italië is afkomstig uit de zuidelijke regio Calabrië, maar is in toenemende mate actief in het industriële noorden van het land.

Infiltratie gemeenteraad

Naar aanleiding van een ander onderzoek, dat zich richtte op drugshandel en afpersing, werden recent ook 37 mensen aangehouden in Napels. Volgens de politie hebben ze banden met de camorra.

De regering is bang dat de georganiseerde misdaad zich steeds verder uitbreidt. De gemeenteraad van de stad Anzio, ten zuiden van Rome, is vandaag ontbonden nadat duidelijk was geworden dat de maffia er geïnfiltreerd is, meldt persbureau Reuters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl