In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Duurzame verlichting Texel slecht bestand tegen zilte zeelucht

Op Texel is na zeven jaar de duurzame verlichting aan vervanging toe. De coating op de lantaarns is waarschijnlijk niet bestand tegen de zilte zeelucht op het eiland. Daardoor ontstaat corrosie, een soort roest, waardoor de verlichting kan uitvallen en de hele constructie schade oploopt.

Texel had in 2015 alle openbare verlichting vervangen door duurzame ledverlichting en was daarmee de eerste gemeente in Nederland, schrijft NH Nieuws.

Dat het nu grotendeels opnieuw moet, gaat flink in de papieren lopen: de kosten komen grotendeels voor rekening van de aannemer. Echter draagt de gemeente eenmalig 40.000 euro bij. "Denk aan een soort opstartkosten", aldus een woordvoerder van de gemeente. Daarnaast trekt de gemeente voortaan 30.000 euro per jaar uit voor onderhoud.

Armaturen vervangen

De aannemer zal vanaf begin volgend jaar 2700 armaturen omwisselen, een klus die maanden gaat duren. De kosten zijn daardoor niet het enige probleem, de kans bestaat ook dat lantaarns uitvallen.

Heel vervelend al met al, vindt verantwoordelijk wethouder Cees Hooijschuur. "Tot de start van de werkzaamheden betekent dit dus helaas dat niet alle kapotte lantaarns hersteld kunnen worden. We vragen begrip hiervoor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl