De technische recherche doet onderzoek op de plek van de aaanslag
NOS NieuwsAangepast

Aanslag in centrum van Istanbul, zes doden en ruim tachtig gewonden

Bij een aanslag in het centrum van Istanbul zijn zes doden en 81 gewonden gevallen. In een persconferentie op de G20-top in Indonesië sprak president Erdogan van "een verraderlijke aanslag" en hij verzekerde dat de daders gestraft zullen worden.

Erdogan sprak van 53 gewonden. Vicepresident Fuat Oktay stelde dat aantal later bij naar 81. Ook zei Oktay dat de explosie waarschijnlijk een zelfmoordaanslag was, gepleegd door een vrouw.

Inmiddels zijn 39 van de 81 gewonden uit het ziekenhuis ontslagen. Vijf mensen liggen nog op de intensive care, van wie twee in kritieke toestand. Dat heeft de minister van Volksgezondheid bekendgemaakt.

De ontploffing vond plaats in de drukke winkelstraat Istiklal, in de buurt van het Taksimplein. De hoofdofficier van justitie is een strafrechtelijk onderzoek naar de aanslag gestart.

Op beelden van een bewakingscamera is de explosie te zien. De beelden zijn schokkend:

Doden en gewonden bij explosie in centrum Istanbul

Er waren op het moment van de explosie veel mensen op straat. Hulpdiensten kwamen massaal naar de Istiklal-straat en de omgeving werd afgezet.

Verder is er weinig informatie over de aanslag naar buiten gekomen. De reden daarvoor is dat de Turkse mediawaakhond een uitzendverbod heeft uitgevaardigd voor alles wat verband houdt met de aanslag. Ook op sociale media mag er niets over worden gepost.

Tussen 2015 en 2017 werd in Turkije een reeks dodelijke bomaanslagen gepleegd door Islamitische Staat en militante Koerdische groeperingen. Ook Istanbul was toen diverse malen doelwit van aanslagen.

In maart 2016 was er in dezelfde straat als die vandaag werd getroffen een zelfmoordaanslag waarbij vijf mensen omkwamen en 36 mensen gewond raakten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl