Volgende mokerslag voor Schreuder: Ajax blameert zich bij FC Emmen (3-3)

Bekijk de samenvatting van FC Emmen - Ajax

Ajax heeft ook op bezoek bij FC Emmen niet weten te winnen. De Amsterdammers poetsten een vroege achterstand weg, maar lieten de zege in de tweede helft uit handen glippen: 3-3.

Ajax-trainer Alfred Schreuder was na de pijnlijke nederlaag tegen PSV (1-2) en het gelijkspel tegen Vitesse (2-2) gebaat bij een goede afsluiting van het kalenderjaar, voordat een groot deel van zijn selectie voor het WK afreist naar Qatar.

Maar dat zat er in de Oude Meerdijk niet in. Emmen, nummer zestien in de eredivisie, begon scherp aan de wedstrijd en kwam al na een paar minuten spelen op voorsprong. Jeroen Veldmate schoot een vrije trap vanaf een meter of 25 prachtig achter Remko Pasveer.

Taylor en Bergwijn scoren

Kort daarna was het Kenneth Taylor, de jonge middenvelder die ook naar het WK gaat, die het tij voor Ajax keerde. Na een goede aanval legde hij de bal voor zijn linkerbeen klaar, waarna hij doelman Mickey van der Hart verschalkte. Even later kopte hij een voorzet van Dusan Tadic tegendraads binnen.

Steven Bergwijn, de laatste weken bepaald niet in blakende vorm, liet daarna een glimp van zijn klasse zien. Hij draaide gemakkelijk weg bij Mohamed Bouchouari en joeg de bal de kruising in.

En viert dat op kenmerkende wijze

Het had vanuit Ajax-perspectief eigenlijk de beslissing moeten zijn, maar na rust leken de Amsterdammer scherpte te zijn verloren. Emmen werd juist steeds beter, nadat het ook in de eerste helft wat kansen op een aansluitingstreffer had gekregen.

Weer gaat het mis

Het was uiteindelijk uitgerekend oud-Ajacied Richairo Zivkovic die de 2-3 wist te maken. Edson Álvarez greep niet in, waarna vanaf rechts de voorzet kon worden gegeven. Zivkovic kon de bal simpel binnen volleren.

In de slotfase werd duidelijk dat Ajax de zege op wilskracht zou moeten veiligstellen, want voetballend had de thuisploeg de overhand. Maar volhouden lukte de elf van Schreuder ook dit keer niet: vlak voor tijd vloog een mislukte voorzet van Bouchouari de verre hoek in.

Ajax heeft met het gelijke spel in Emmen in zeven dagen zeven punten verspeeld en gaat definitief als nummer drie van de eredivisie de winterstop in.