Heracles en PEC winnen ruim, ADO Den Haag verliest punten tegen Telstar

In de top van de eerste divisie hebben Heracles Almelo (5-1 tegen NAC Breda) en PEC Zwolle (5-2 tegen FC Eindhoven) hun wedstrijden in de vijftiende speelronde gewonnen. ADO Den Haag blijft zwalken en wint ook op bezoek bij Telstar niet: 0-0.

Door de ruime zege op NAC blijft Heracles koploper, PEC is de nummer twee, hoewel MVV die plek zaterdag over kan nemen met een zege bij Jong FC Utrecht. ADO staat na een slechte reeks, met recente nederlagen tegen Helmond Sport en VVV-Venlo, op de zestiende plek.

In Almelo waren het de bezoekers van NAC die de score openden. De Griekse spits Odysseus Velanas rondde na een snelle uitbraak in de negende minuut af.

Het deerde Heracles allerminst. Nog voor rust boog de ploeg de achterstand om naar een 3-1 voorsprong. Thomas Bruns, Ruben Roosken (prachtig schot) en Nikolai Laursen waren trefzeker.

Kort na rust besliste Laursen het duel met zijn tweede treffer. Emil Hansson bepaalde met een knappe uithaal de eindstand op 5-1.

Ook PEC maakt er vijf

PEC Zwolle, dat twee punten achter koploper Heracles staat, rekende in eigen huis af met FC Eindhoven. Al na zeven minuten maakte Younes Taha, in de zomer overgenomen van FC Volendam, de 1-0.

PEC Zwolle-spelers Taha en Thy vieren een doelpunt tegen FC Eindhoven

Via Jasper Dahlhaus kwam Eindhoven kort daarna op gelijke hoogte. Ook de 2-1 van PEC (goal van Luis Görlich) werd door de bezoekers weggepoetst, dankzij een treffer van Lamine Diaby-Fadiga.

Daarna stelde PEC orde op zaken. Bart van Hintum schoot een vrije trap met enig fortuin binnen en Taha knalde twee minuten later een voorzet vanaf links achter doelman Nigel Bertrams. Kort voor tijd maakte invaller Samir Lagsir het karwei af door de bal bekeken in de rechterhoek te plaatsen.

ADO in de problemen

Bij het ADO Den Haag van trainer Dirk Kuijt is het lek nog altijd niet boven. Op bezoek bij Telstar kwamen de Hagenezen niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel.

Dirk Kuijt geeft aanwijzingen aan ADO-spelers in de wedstrijd tegen Telstar

Dat er niet gescoord werd, betekende overigens niet dat er niets gebeurde in Velsen-Zuid. ADO creëerde voor rust meerdere grote kansen, maar in de afronding ontbrak scherpte.

Na de pauze kreeg ADO-verdediger Amir Absalem een rode kaart, nadat hij de doorgebroken invaller Yahya Boussakou had neergehaald. Daarna volgden kansen over en weer, maar scoren lukte niet.

VVV-Venlo tegen Willem II eindigde ook in 0-0. De Graafschap won met 3-2 van Jong PSV, door een winnend doelpunt in de 97ste minuut van Anis Yadir.