NOS Nieuws

Inspectie start onderzoek naar ongeoorloofde betalingen van medische industrie

De Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd is een onderzoek gestart naar de wijze waarop ziekenhuizen toezicht houden op betalingen die ze krijgen van de medische industrie. Dit gebeurt naar aanleiding van berichtgeving van de onderzoeksredactie van NOS en Nieuwsuur over ongeoorloofde betalingen aan cardiologen.

De medische industrie sponsort ziekenhuizen en artsen regelmatig met grote bedragen voor onder meer wetenschappelijk onderzoek. Dit mag, maar is wel gebonden aan allerlei regels om beïnvloeding en omkoping te voorkomen. Eén daarvan is dat artsen hun ziekenhuisbestuurders toestemming moeten vragen als zij geld van leveranciers van medische hulpmiddelen aannemen.

De onderzoeksredactie ontdekte dat tientallen cardiologen dit de afgelopen jaren niet deden. In meerdere ziekenhuizen was het bestuur zelfs helemaal niet op de hoogte van de grote bedragen die richting hun cardiologen gingen.

De onderzoeksredactie kwam achter deze verborgen betalingen, doordat we een lijst met betaalde bedragen aan BV's, stichtingen en andere organisaties in handen kregen. Hoe we die lijst verder onderzochten, is te zien in deze video:

De verborgen geldstromen in de medische wereld

De Inspectie liet eerder weten het toezicht via zelfregulering over te laten aan de Gedragscode Medische Hulpmiddelen (GMH). Hierin zitten brancheorganisaties van artsen, ziekenhuizen en leveranciers van medische hulpmiddelen. Nu schrijft minister Kuipers (Volksgezondheid) in antwoord op Kamervragen van Joba van den Berg (CDA) dus dat de Inspectie toch zelf onderzoek doet.

Naast het toezicht bekijkt de Inspectie ook hoe transparant de betreffende ziekenhuizen zijn over de betalingen aan henzelf en hun medisch specialisten. Ook wordt onderzocht of ze zelf genoeg orde op zaken stellen. Zeker zes ziekenhuizen zijn bezig de betalingen aan hun eigen medisch specialisten onder de loep te nemen.

Voor zover bekend doet de Inspectie verder geen onderzoek naar de vraag waaraan de cardiologen de ongeoorloofde betalingen precies aan hebben besteed. Kuipers laat weten die betalingen ook niet terug te kunnen vorderen. Wel kan volgens hem de Inspectie nog bestuurlijke boetes of berispingen uitdelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl