Betaald blauw vinkje voor iedereen leidt tot meer chaos op Twitter
Het moest de grote gelijkmaker worden: het blauwe vinkje op Twitter, dat voortaan tegen betaling te verkrijgen is. Maar vooralsnog leidt het nieuwe abonnement dat Twitter-eigenaar Elon Musk introduceerde vooral tot chaos.
Voorheen was een vinkje een belofte dat een bepaald account bij een publiek figuur hoort, maar nu is enkel een creditcard, een telefoonnummer en een betaling van 8 dollar per maand nodig. En dat leidt direct tot misbruik van de status die het blauwe vinkje al jaren heeft op het platform. Hoeveel mensen nu betalen voor 'Twitter Blue' is onduidelijk.
Accounts doen zich in naam voor als bijvoorbeeld het Amerikaanse kantoor van spelletjesconcern Nintendo, basketballer LeBron James en oud-president Trump (die nog geen toegang heeft tot het platform), blijkt uit een overzicht van techsite The Verge. Wie naar de gebruikersnaam die begint met een '@' kijkt, ziet dat het gaat om nep-accounts. De drie bovengenoemde accounts zijn inmiddels opgeschort.
Ook deze twee accounts - zogenaamd van oud-premier Blair en oud-president Bush - zijn inmiddels opgeschort:
Het "oude" verificatiestelsel, waarbij politici, sporters, bekende journalisten en bedrijven een vinkje krijgen, kreeg ook wel kritiek. Toekenning van het vinkje was arbitrair: niet alle publieke personen werden geverifieerd, en de regels waren vaag. In de praktijk werd het vinkje ook wel gezien als statussymbool. Tegelijkertijd waren accounts van publieke personen wel eenvoudig te herkennen.
Musk wil naar eigen zeggen met het betaald maken van dit vinkje de strijd aangaan tegen spam en andere nep-accounts. Zijn theorie is dat accounts die geld betalen en een vinkje hebben, minder geneigd zijn tot het versturen van spam. Tot nu toe is Twitter echter verwikkeld geraakt in een kat-en-muisspel met accounts die het systeem om de tuin proberen te leiden.
Musk zei gisteren dat Twitter de komende maanden "veel domme dingen gaat doen". Wat werkt blijft, wat niet werkt wordt veranderd, aldus de Twitter-eigenaar. De opmerkingen kwamen kort nadat er bij een aantal grote accounts naast het blauwe vinkje ook het label 'Official' te zien was. Om vervolgens weer te verdwijnen; Musk zei deze optie ongedaan te hebben gemaakt.
Het is typerend voor de chaotische toestand bij Twitter. Vorige week werd ongeveer de helft van het personeel ontslagen, waarna tientallen medewerkers weer terug werden gevraagd. Wie nog wel werk heeft, staat onder enorme druk om met nieuwe functies te komen. Hoeveel medewerkers zich op dit moment bezighouden met het tegengaan van spam en nep-accounts is onduidelijk. Twitter zegt hier wel stevig tegen op te treden.
Intussen heeft Twitter in allerijl het Twitter Blue-abonnement ontoegankelijk gemaakt voor nieuwe accounts, waarschijnlijk om zo te voorkomen dat nieuwe spam-accounts van een vinkje kunnen worden voorzien.