Laatste optreden Terschellingers Hessel & Tess: 'We waren onderdeel van vakanties'
Het was jarenlang zo'n 250 avonden per jaar vaste prik in café De Groene Weide op Terschelling: een optreden van Hessel en dochter Tess. Na 25 jaar namen ze gisteravond afscheid. Ze stoppen met optreden.
"Je merkt dat ze ervan hebben genoten", reageert Hessel op zijn laatste optreden. "Ook in het verleden en dat uit zich nu ook vanavond. Mensen zijn dubbel blij."
"Zij sluiten een tijdperk af, maar wij ook", zegt een bezoeker inderdaad tegen Omrop Fryslân. "Ik kom hier al veertig jaar, zo'n zes keer per jaar."
Hessel van der Kooij (67) opende ongeveer vijftig jaar geleden zijn café in het eilanddorp Hoorn. Al snel begon hij daar te spelen op een gitaar en hij is altijd muziek blijven maken. Eilandbewoners, maar ook heel veel toeristen kennen hem van de live-optredens in zijn kroeg.
Hessel brak in 1985 door met de hit Terug naar Terschelling. In de jaren erna trad hij onder meer op in een uitverkocht Ahoy in Rotterdam, in Thialf in Heerenveen, in Vredenburg in Utrecht en heel vaak in zijn eigen kroeg op Terschelling.
In de Nederlandse muziekwereld is Hessel altijd een buitenstaander geweest, zegt Piet Noordenbos, bewoner van Terschelling. "Hij was niet in te huren, je kon hem niet boeken. Hij deed wel praatprogramma's, maar was niet in muziekshows. Dat wilde hij niet. Hij vond dat hij in het weekend in de kroeg moest zijn, voor de mensen die voor hem kwamen. Hij was zijn publiek trouw, maar zette zich op die manier eigenlijk buitenspel."
Corona
De afgelopen decennia stond hij vaak op het podium met zijn dochter Tess (42). Twee jaar geleden wilden Hessel & Tess nog één keer op een groot podium knallen. Opnieuw in Ahoy in Rotterdam, dertig jaar nadat Hessel daar voor het eerst had gestaan. Maar corona gooide roet in het eten. Op het laatste moment werd alles afgezegd. Nu stopt het duo, vanwege stemproblemen van Tess.
Noordenbos denkt dat het stoppen van Hessel en Tess invloed heeft op het toerisme op Terschelling. "Ik zeg altijd dat er drie grote ambassadeurs van Terschelling zijn: Camping Appelhof, Joop Mulder van Oerol en Hessel. Zij waren de stichters van het toerisme op Terschelling."
Als je Terschelling zegt, zeg je Hessel, zeg je Tess. Dat is onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Nadat ze aankondigden om te stoppen, begon het afscheid nemen al. "Dat is eigenlijk al zo'n zeven, acht weken", zei Tess gisteravond tegen Omrop Fryslân. "Dat er zo veel mensen op afkomen al die avonden, dat is een groot compliment."
"Het is niet alleen ons leven", vervolgt ze. "Maar iedereen die ik spreek, zegt 'bedankt voor twintig, dertig of veertig jaar'. We zijn onderdeel geweest van de vakantie van heel veel mensen en hun tijd op Terschelling. Dat vind ik zo gaaf, dat we dat hebben kunnen doen."
Speciaal naar het eiland
Sommige bezoekers kwamen speciaal voor het laatste optreden naar Terschelling. "Omdat ik hier al jaren kom, kon ik nu niet ontbreken", zei een van hen.
"Het was een bijzondere avond. Als je Terschelling zegt, zeg je Hessel, zeg je Tess. Dat is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is uniek wat ze neergezet hebben. Iedereen kent Hessel, hij maakt het eiland."
Omrop Fryslân maakte in 2011 een reportage over Hessel: