Elon Musk doet bij Twitter in een week wat normaal honderd dagen kost
Met de dag lijkt de chaos bij Twitter toe te nemen. De eerste week onder leiding van Elon Musk eindigde met een ongekend harde ontslagronde. Wie nog wel werk heeft, staat onder gigantische druk. De nieuwe eigenaar zelf communiceert nog altijd alleen via tweets.
"De snelheid van de ontslagronde, de manier waarop en de mate waarin dit gebeurde, is uniek", zegt Leen Paape, hoogleraar Corporate Governance aan de Nyenrode Universiteit. "Meestal nemen nieuwe topmensen honderd dagen de tijd om uit te zoeken hoe de nieuwe strategie eruit moet gaan zien. Hoe Musk te werk gaat, zou je naar Nederlandse maatstaven al snel kunnen typeren als onbehoorlijk bestuur."
Zo'n 3700 Twitter-medewerkers raakten bij de ontslagronde hun baan kwijt. Tekenend was het feit dat nog dit weekend tientallen van hen zijn gevraagd terug te keren, schrijft persbureau Bloomberg. Hun ontslag bleek een fout of hun kennis was tóch noodzakelijk en managers kwamen daar te laat achter. De abonnementsdienst voor verificatie (de 'blauwe vinkjes') is twee dagen uitgesteld, schrijft The New York Times, uit vrees voor misbruik rond de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen die morgen plaatsvinden.
War Room
Alles wordt momenteel in grote haast ontwikkeld en doorgevoerd. Wat de kans op fouten een stuk groter maakt. Hoe het huidige Twitter-bestuur eruit ziet is daarnaast onduidelijk. Zeker is alleen dat Musk zichzelf tot ceo heeft gekroond.
Hij heeft zichzelf omringd met vertrouwelingen. De Financial Times schrijft dat ze samen vanuit een zogeheten War Room - de kantoorruimte van waaruit alles wordt aangestuurd - allerlei plannen bedenken. Daar houden durfinvesteerders Jason Calacanis en David Sacks zich bezig met nieuwe functies, heeft Musks persoonlijke advocaat Alex Spiro beleid en juridische zaken onder zich en houdt Jared Birchall, die Musks kapitaal beheert, zich bezig met de financiën.
Musk heeft zover bekend het personeel nog niet toegesproken. Medewerkers moeten het hebben van wat hij via Twitter meldt. Musks enige directe bericht kwam in de vorm van een mail waarin de grote ontslagronde werd aangekondigd. Al was voor iedereen duidelijk dat hij erachter zat, werd die niet ondertekend door hemzelf, maar met 'Twitter'.
Plots verdwenen uit videovergadering
De ontslagronde zelf verliep in grote chaos en onzekerheid. The New York Times beschreef een videovergadering waar opeens iemand uit verdween: de persoon bleek ontslagen te zijn en raakte per direct de toegang kwijt. Een lijst van wie er nog wel werkzaam was, lijkt er niet te zijn. Technieuwsbrief Platformer schrijft dat mensen elkaar berichten stuurden via communicatieplatform Slack: wie reageerde werd toegevoegd aan een lijst in Google Docs.
Musk zegt dat zwaar snijden in het personeelsbestand nodig is. Het bedrijf verliest 4 miljoen dollar per dag.
Paape wijst erop dat topmensen vaker bij hun aantreden ontslagrondes doorvoeren. Dat gebeurde onlangs nog bij Philips. "Maar het gaat meestal netter dan wat er bij Twitter gebeurd is." Hij wijst er wel op dat mensen ontslaan in de VS veel makkelijker gaat dan hier in Nederland.
Baas bij drie bedrijven
Ook ongebruikelijk is dat Musk nu topman is bij maar liefst drie bedrijven: Tesla, SpaceX en dus Twitter. Hoewel hij vermoedelijk niet altijd die positie bij Twitter zal willen bekleden; het is onduidelijk hoelang de huidige situatie gaat voortduren.
Wanneer Twitter op het juiste pad is, is het veel makkelijker te besturen dan SpaceX of Tesla.
"Mijn werklast is gegroeid van 80 uur naar 120 per week", zei Musk vrijdag op een conferentie. "Dit moet ik de komende tijd nog wel doen, ik heb geen keuze. Wanneer Twitter op het juiste pad is, is het veel makkelijker te besturen dan SpaceX of Tesla."
Hoogleraar Paape zegt niemand te kennen die ook maar in de buurt komt van de uren die Musk maakt en de hoeveelheid bedrijven waar hij tegelijkertijd leiding aan geeft. "Als je commissaris zou zijn bij een van zijn bedrijven, heb je de plicht de vraag te stellen of dit wenselijk en menselijk is."